3 Modalitati să Rămâi Calm în Timpul unei Izbucniri Coronavirus

3 Modalitati să Rămâi Calm în Timpul unei Izbucniri Coronavirus

Scris de: Nedelcu Adina

Cu Știrile pline de povești înfricoșătoare despre noul coronavirus, COVID-19, este ușor să te simți anxios. Deși este firesc să avem anxietate cu privire la orice focar de boală majoră, îngrijorarea prea mare poate fi contraproductivă. Din fericire, există lucruri pe care le poți face pentru a-ți reduce temerile. Informează-te din surse de încredere, cum ar fi Organizația Mondială a Sănătății sau CDC. De asemenea, poți lua măsuri de precauție pentru a  împiedica riscul de imbolnăvire, cum ar fi spălarea mâinilor în mod regulat. Dacă nimic nu te ajută să te simți mai bine, poate este timpul să te adresezi medicului sau terapeutului.

Metoda

1

Dezvoltarea unei mentalități realiste

1 Obține informațiile din surse de încredere, cum ar fi CDC

Poveștile de la știri și de pe social media adesea suprasolicită riscul asociat cu boli precum coronavirus. Informațiile pe care le furnizează sunt adesea inexacte sau exagerate. Pentru a vă te asigura că obții informații corecte și rezonabile, accesează surse precum Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor și Organizația Mondială a Sănătății.

 • Organizația Mondială a Sănătății menține informații actualizate despre focarul actual de COVID-19 aici: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019
 • Poți găsi informații si pe CDC aici: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/index.html.

2 Uită-te la statistici pentru a obține perspectivă

Când auzi în fiecare zi povești înfricoșătoare despre coronavirus, este ușor să capeți un sentiment distorsionat de cât de periculos este. Reține că din cele peste 82.000 de cazuri confirmate de virus COVID-19 până în prezent, doar 3,4% dintre persoanele infectate au murit din cauza complicațiilor legate de boală. Coronavirusul nu este fatal pentru majoritatea oamenilor care sunt altfel sănătoși.

Pentru a face o comparație, gripa infectează până la 45 de milioane de oameni și provoacă până la 61.000 de decese doar în SUA în fiecare an.

Majoritatea persoanelor care contractează coronavirus dezvoltă simptome asemănătoare gripei, cum ar fi febra, tuse și durerile corpului. Infecțiile cu coronavirus sunt rare la copii, iar simptomele sunt de obicei mult mai ușoare la copii decât la adulți.

3 Evită sa consumi prea multe povesti din media despre virus

Chiar și știrile din surse de renume pot începe să se simtă copleșitoare dacă te uiți la asta prea mult. Dacă simți foarte multă anxietate în privința coronavirusului, încercă să iei o pauză din citit, vizionare sau ascultare de povești despre asta. Stabilește-ți o limită pentru cât timp petreci uitându-te la știri despre focar.

De exemplu, s-ar putea să te limitezi la verificarea actualizărilor de pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății o dată pe zi sau să petreci cel mult 15 minute ascultând știrile dimineața.

4 Împărtășește informații utile cu prietenii și familia

Te poți ajuta pe tine și pe alții să vă simțiți mai calmi în ceea ce privește focarul de coronavirus, oferindu-le și altora orice informații utile găsești. Dacă vezi o actualizare utilă pe coronavirus de la o sursă de știri de renume sau de pe site-ul guvernamental, postează un link pe rețelele de socializare sau trimite-o prin e-mail către prieteni sau membri ai familiei care sunt îngrijorați de virus.

Dacă stai liniștit poți fi un exemplu bun pentru alții și asta să contribuie la prevenirea răspândirii panicii și a anxietății.

Dacă cunoști pe cineva care răspândește informații inexacte, corectează-l într-un mod calm, fără judecată. Spune ceva de genul: „Știu că mulți oameni spun că nu este sigur să se atingă de colete din China, dar OMS spune că virusul moare rapid pe obiecte, precum coletele de poștă.”

Sfat: Organizația Mondială a Sănătății menține o pagină „Myth Busters” (spargatorii de mituri) care acoperă concepții greșite comune despre focarul COVID-19. Dacă citești ceva care crezi că ar putea fi inexact, poți consulta aici: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters.

Metoda

2

Gestionarea sentimentelor tale

1 Împărtășește-ți sentimentele cu cei drag

Dacă te simți încă îngrijorat de coronavirus, în ciuda luării măsurilor de precauție, poate fi util să discuți despre grijile tale. Apelează la un prieten sau un membru al familiei și discutați despre cum te simți. S-ar putea să descoperiți că amândoi vă simțiți mai bine după ce aveți o conversație despre aceasta!

Evită să vorbești cu oricine intră în panică despre virus sau răspândește informații inexacte, senzaționale. Vorbeste cu cineva calm, care te poate ajuta sa lucrezi prin preocuparile tale intr-un mod realist.

Spune ceva de genul: „Tată, pur și simplu nu pot să nu îmi fac griji pentru acest lucru cu coronavirus. Ai timp să discutăm despre asta? ”

2 Efectuează activități de reducere a stresului pentru a te ajuta să te relaxezi

Exercițiile și activitățile de reducere a stresului te pot ajuta să te simți mai calm și să controlezi mai mult sentimentele atunci când ești îngrijorat de ceva. De asemenea, te pot ajuta să îndepărtezi temerile. Când începi să te simți anxios legat de coronavirus, încearcă să faci ceva care te ajută să te simți calm, cum ar fi:

 

 • Meditație
 • Yoga
 • Mergi la plimbare sau la jogging
 • Petrecerea timpului cu prietenii și familia
 • Citind o carte sau urmărind o emisiune TV distractivă
 • Lucrând la un hobby sau proiect creativ

3 Scrie-ți sentimentele pe hârtie pentru a le face mai gestionabile

Să-ți pui grijile în cuvinte te poate ajuta să le înțelegi mai bine și să le faci să se simtă mai puțin copleșitoare. Notează-ți gândurile despre coronavirus într-un jurnal, caiet sau document informatic. Nu iți judeca gândurile și sentimentele, ci doar scrieți-le.

De exemplu, s-ar putea să scrii ceva de genul: „Mă gândesc la acea știre pe care am citit-o despre coronavirus în această dimineață și mă simt speriat. Mă tem că s-ar putea răspândi în orașul meu. ”

Imaginează-ți cel mai rău șcenariu pentru a-ți defini temerile

Poate părea contraintuitiv, dar experții în anxietate spun că imaginarea celor mai grave temeri le poate ajuta să se simtă mai manevrabile. Scrie cel mai rău scenariu legat de coronavirus la care te poți gândi sau spune-l cu voce tare și înregistrează-l pe telefon. Citește-l sau ascultă-l. Vei începe curând să realizezi că acest scenariu este mai puțin probabil decât te-ai fi gândit (și, prin urmare, mai puțin înfricoșător).

De exemplu, s-ar putea să spui ceva de genul: „Mi-e teamă că cineva cu coronavirus va veni la școala mea și îi va infecta pe toți și vom sfârși grav bolnavi”.

5 Discută cu un terapeut dacă anxietatea îți perturbă viața de zi cu zi

Dacă pur și simplu nu poți scăpa de anxietate cu privire la coronavirus, te poate ajuta un consilier sau un terapeut. Aceștia te pot învăța strategii de gestionare a temerilor tale într-un mod sănătos sau chiar să îți prescrie medicamente pentru a-ți reduce anxietatea generală. Apelează un consilier sau cere medicului tău să îți recomande pe cineva. Este posibil să ai nevoie de ajutor suplimentar dacă:

 • Grijile tale încep să interfereze cu capacitatea ta de a lucra, de a dormi sau de a interacționa cu ceilalți
 • Ai gânduri intruzive sau obsesive despre coronavirus
 • Ai temeri cu privire la simptomele pe care le întâpini, care nu se îmbunătațesc chiar dacă un medic te asigură că nu ai coronavirus

Metoda

3

Protejându-te de infecții

1 Spală-te frecvent pe mâini cu apă caldă și săpun

Una dintre cele mai bune metode de a te proteja de orice boală contagioasă este să te speli pe mâini. Spală-te pe mâini de fiecare dată când mergi la baie, gestionezi obiecte în locuri publice sau te pregătești să mănânci sau să pregătești mâncarea. Folosește apă caldă și un săpun pentru mâini și spală-ți mâinile timp de cel puțin 20 de secunde. Asigură-te că îți speli palmele, spatele mâinilor și între degete.

Folosește produse de igienizare pe bază de alcool dacă nu poți ajunge la apă și săpun. Poartă unele la tine în geantă sau în buzunar.

Avertisment: Unii oameni susțin că folosirea uscătoarelor de mână cu aer cald poate ucide coronavirusul, dar acest lucru nu este adevărat. Este în regulă să folosești un uscător cu aer cald după spălarea mâinilor, dar trebuie să fii conștient că uscătorul în sine nu te va proteja de viruși.

2 Ține mâinile departe de ochi, nas și gură

Multe virusuri, inclusiv virusul COVID-19, intră în corp prin membranele mucusului din ochi, nas și gură. Evită să îți atingi fața, cu excepția cazului în care o speli sau aplici produse de piele, și spală întotdeauna inainte mâinile cu apă și săpun.

Dacă trebuie să îți atingi fața și nu ai acces la săpun și apă, freacă-ți mâinile cu niște produse igienizante pe bază de alcool.

3 Stai departe de persoanele care sunt în mod evident bolnave

Dacă cineva din jurul tău tuseste, strănuta sau pare grav congestionat, păstrează-ți distanța. Încercă să stai la cel puțin 1.5 metrii distanță de el în orice moment. Acest lucru îți va reduce șansele de a inhala picături contaminate cu un virus dacă tușeste sau se strănută în apropierea ta.

Cu excepția cazului în care te afli într-o zonă în care există o mulțime de cazuri de coronavirus activ, persoanele din jurul vostru cu aceste simptome sunt mai susceptibile să aibă răceală sau gripă decât virusul COVID-19. Cu toate acestea, este întotdeauna o idee bună să îți păstrezi distanța de persoanele bolnave.

Spală-te întotdeauna bine pe mâini după interacțiunea cu o persoană bolnavă.

4 Dormi mult și mânâncă bine pentru a menține sistemul imunitar puternic

Grija de sănătatea ta generală poate reduce șansele de a te îmbolnăvi. Sprijină-ți sistemul imunitar mâncând mese echilibrate, hrănitoare, cu o mulțime de fructe, legume, cereale integrale și surse sănătoase de grăsime (precum pește, uleiuri vegetale, nuci și semințe). Asigurați-te că vei dormi 7-9 ore dacă ești adult, sau 8-10 dacă ești adolescent.

Rămâi activ fizic ca să iți stimulezi sistemul imunitar. Încearcă să petreci cel puțin 30 de minute pe zi făcând o activitate fizică moderată, cum ar fi mersul pe jos sau lucrul în curte.

5 Evită călătoriile în zonele afectate

CDC recomandă în prezent să eviți orice călătorie neesențială în zonele în care virusul COVID-19 este cel mai activ. Persoanele în vârstă și persoanele cu boli cronice ar trebui să evite, de asemenea, vizitarea Iranului, Italiei și Chinei.

Poți urmări actualele consultanțe de călătorie legate de coronavirus aici: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/index.html.

Dacă trebuie să călătorești într-o zonă afectată, evită contactul cu bolnavii și spălă-te frecvent mâinile cu săpun și apă caldă. Dacă săpunul și apa nu sunt disponibile, utilizează un produs igienizant care are 60% – 95% alcool.

6 Sună imediat medicul dacă prezinți simptome asemănătoare gripei

Dacă dezvolți simptome precum tuse, febră, greață, vărsături, diaree sau dureri corporale, apelează la medic. Spune-i ce tipuri de simptome ai și întrebă ce să faci. Aceștia te pot sfătui să te prezinți pentru testare și tratament.

Dacă ai aceste simptome, nu te panica. Cu excepția cazului în care locuiești într-o zonă în care coronavirusul este răspândit, probabil că nu ai o infecție cu coronavirus. Furnizorul de asistență medicală va avea informații actualizate despre coronavirus și îți poate oferi cele mai bune sfaturi posibile.

Spune medicului dacă ai călătorit recent sau dacă ai fost în contact cu cineva care ar fi putut fi expus la coronavirus.

Dacă te simți rău, protejează-i pe ceilalți rămânând cât mai mult acasă, spală-te frecvent pe mâini și acoperă-ți nasul și gura cu un material textil sau cu cotul atunci când tușești sau strănuți.

Te-a ajutat acest articol?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *