Coronavirus (COVID19) Cele mai comune întrebări și răspunsurile la acestea

Coronavirus (COVID19) Cele mai comune întrebări și răspunsurile la acestea

Scris de: Matei Alexandru

Probabil că nu poți scăpa de știrile despre coronavirus COVID-19, pe care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) l-a calificat drept o pandemie. Deși nu trebuie să îți faci griji, este bine să fii informat, astfel încât să poți ajuta la oprirea răspândirii virusului. Întrucât aceasta este o boală nouă, probabil că ai multe întrebări despre ea. Multe dintre întrebările comune despre Coronavirus au un răspuns aici.

Metoda

1

Informații de bază despre boală

1 Ce este Coronavirus?

Termenul „coronavirus” se referă la o familie numeroasă de virusuri care îmbolnăvesc oamenii.

Majoritatea acestor virusuri sunt foarte răspândite și provoacă o răceală comună. Însă, există tulpini mai puțin obișnuite de coronavirus care determină boli grave precum sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și sindromul respirator sever acut (SARS-CoV).

SARS-CoV-2 este un nou tip de coronavirus care a intrat în atenția publicului la sfârșitul anului 2019, nemaifiind întâlnit la oameni până atunci. COVID-19 este un termen pentru sindromul respirator care poate fi cauzat de acest nou coronavirus, ceea ce înseamnă că provoacă dificultăți în respirație. În unele cazuri, poate provoca pneumonie, cedarea organelor și chiar moartea.

2 Care sunt simptomele COVID-19?

Majoritatea persoanelor care contractează COVID-19 nu prezintă simptome. S-ar putea să crezi că ai o răceală sau gripă și să fii mai bine în câteva zile. Cu toate acestea, 1 din 5 persoane care suferă de coronavirus se va îmbolnăvi grav și poate avea probleme cu respirația. Printre simptomele pe care să le urmărești se numara:

 • Febră
 • Tuse
 • Respirație scurtă
 • Respirație dificila

3 Dacă contractezi COVID-19, vei muri?

Probabil nu.

Deși COVID-19 pare a fi mai mortal decât mai multe boli comune, cum ar fi gripa, rata mortalității a fost estimată a fi în jur de 3,4% din martie 2020.Majoritatea cazurilor sunt ușoare, dar pacienții în vârstă sau care se confruntă deja cu o boala cronică sunt de obicei cei mai afectați.

În comparație cu SARS-CoV (sindromul respirator acut sever), un alt tip de coronavirus, SARS-CoV-2 este mai ușor transmisibil, dar nu la fel de mortal.

4 Poți contracta COVID-19 de la produsele livrate?

Probabil nu. Deși nu se cunosc multe despre COVID-19, se pare că virusul nu poate supraviețui pe suprafețe uscate, cum ar fi hârtie, plastic sau carton. Orice produs expediat către tine ar trebui să fie sigur de utilizat fără riscul de a contracta boala.

Chiar dacă cineva cu COVID-19 ar fi tușit sau ar fi strănutat pe produse înainte de a le expedia, este puțin probabil ca virusul să supraviețuiască prin procesul de expediere pentru a infecta o altă persoană.

5 Cum pot combate stigmatul asociat cu COVID-19?

Încearcă să-i educi pe cei din jurul tău despre faptul că, deși la început părea că COVID-19 a început în China, boala în sine nu țintește rase specifice de oameni și nici anumite rase nu sunt mai susceptibile să contracteze virusul decât altele. De fapt, țările din întreaga lume, inclusiv cea mai mare parte a Europei și a Statelor Unite, au confirmat cazuri de COVID-19. Această boală afectează oameni din națiuni diferite și oricine o poate avea.

Persoanele din Asia pe care le întâlnești nu au mai multe șanse să fie infectate fata de cineva din orice altă regiune, cu excepția cazului în care au fost în jurul unei persoane bolnave.

Spune-le oamenilor că boala se răspândește de la persoană la persoană printr-un contact strâns. Chiar dacă boala este originară din China, nu ai riscul de a lua boala dacă, de exemplu, mergi la un restaurant chinezesc sau faci cumpărături la o afacere deținută de China.

6 Se va opri focarul COVID-19 când vremea se va încălzi?

Multe virusuri, cum ar fi gripa, nu se răspândesc la fel de rapid în lunile de primăvară și de vară. Cu toate acestea, din moment ce COVID-19 este un virus nou, oamenii de știință nu știu încă ce se va întâmpla odată ce vremea se va încălzi. Deși poți specula că amenințarea s-ar disipa cu temperaturi mai calde, nimeni nu știe sigur dacă se va întâmpla asta.  Multe coronavirusuri au fost cunoscute pentru continuitatea în climă caldă.

Chiar dacă virusul se disipează cu vreme mai caldă, există și șansele ca acesta să se întoarcă atunci când vremea se răcește din nou toamna și iarna.

Metoda

2

Tratarea COVID19

1 Ce ar trebui să fac dacă cred că sunt bolnav de COVID-19?

Sună-ți medicul dacă ai febră, tuse și dificultăți de respirație, dacă te-ai întors recent dintr-o călătorie sau ai intrat în contact cu o persoană infectată. Spune-i că suspectezi că ai COVID-19 și întrebă doctorul ce trebuie să faci. Probabil îți va spune să stai acasă și să te izolezi sau să mergi într-un centru medical pentru testare. Laboratoarele de sănătate publică de stat gestionează toate testările începând cu luna martie 2020 și ar putea exista o întârziere în zona ta

Dacă ai o problemă medicală, sună la numărul de urgență 112 și anunţă că suspectezi că ai COVID-19, astfel încât echipa medicală să poată lua toate măsurile de precauție necesare. Probabil că te vor transporta la spital cu o izoletă, pentru a reduce riscul de infectare.

2 Cum este diagnosticat cineva cu COVID-19?

În cazul în care medicul tău crede că este posibil să ai COVID-19, acesta va preleva mostre de lichid din nas și gură. Fluidul respectiv va fi trimis unui laborator de analize pentru a fi testat. De asemenea, ar putea să preleveze mostre și din lichidul din plămâni, să-ți testeze urina sau scaunul pentru a determina dacă ai alte infecții.

Dacă ai pneumonie sau dificultăți de respirație, medicul îţi poate recomanda radiografii ale plămânilor.

Testarea diagnosticului pentru COVID-19 este limitată. De exemplu, în SUA, numai laboratoarele de sănătate publică de stat sau CDC pot efectua teste adecvate. Medicul te va desemna probabil ca persoană investigată (PUI) și te va ține izolat până la revenirea rezultatelor testului. Întrucât laboratoarele de stat ajută acum la testare, rezultatele sunt disponibile mai repede decât au fost la începutul focarului.

3 Trebuie să stai în spital dacă ai COVID-19?

Nu neapărat. Cazurile mai severe necesită spitalizare. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor care contractează COVID-19 pot rămâne în casele lor, atât timp cât se autoizolează. Medicul te va anunța dacă poţi merge acasă sau dacă trebuie să fii internat. În orice caz, va trebui să fii pus în carantină pentru a nu răspândi virusul.

Direcția de sănătate publică îţi va spune când va fi bine să părăseşti carantina. Te vor urmări pe parcursul recuperării pentru a se asigura că te însănătoşeşti și că nu îi vei expune pe alții la virus.

Poate trebuie să mergi la spital dacă ai nevoie de un ventilator care să te ajute să respiri. Spitalele îţi pot furniza, de asemenea, oxigen suplimentar, pentru a te ajuta să respiri.

Dacă te simți mai confortabil să stai în spital decât să mergi acasă, informează medicul. De exemplu, s-ar putea să te preocupe răspândirea bolii în familie dacă te întorci acasă.

Continuă să îţi monitorizezi simptomele dacă stai acasă. Dacă simptomele tale devin mai severe, sună-ți medicul cât mai curând posibil.

4 Ce medicamente sunt disponibile pentru COVID-19?

Din martie 2020, nu există niciun medicament specific care să fie aprobat pentru tratarea COVID-19. Companiile farmaceutice și organizațiile de cercetare efectuează studii cu medicamente antivirale pentru tratarea bolii. Cu toate acestea, este puțin probabil ca un medicament să fie disponibil pentru uz uman înainte de sfârșitul anului 2020.

Mai multe organizații lucrează, de asemenea, la dezvoltarea unui potențial vaccin pentru boală. Cu toate acestea, nu se știe când un vaccin va fi disponibil publicului.

Poți lua medicamente fără tratament pentru a îţi alina febra și alte simptome ale COVID-19. Doar reține că aceste medicamente ameliorează doar simptomele în sine – nu tratează virusul.

5 Cum pot evita să răspândesc COVID-19 la alții?

Dacă medicul a confirmat că ai COVID-19 sau dacă eşti suspectat de COVID-19, izolează-te de ceilalți. Rămâi acasă, cu excepția cazului în care vei avea îngrijiri medicale.Când mergi la medic, poartă întotdeauna o mască de protecție și nu folosi transportul public sau taxiurile. În timp ce te afli acasă, ia următoarele măsuri de precauție:

 • Stai într-o cameră separată de toată lumea și folosește o baie separată, dacă este posibil.
 • Măștile chirurgicale de bază ajută la prevenirea răspândirii virusului prin stoparea secrețiilor respiratorii în cazul în care o persoană infectată stranută sau tușește. În cazul în care eşti bolnav este obligatoriu să nu intri în contact cu alte persoane, însă atunci când nu ești sigur este important să porți o mască chirurgicală când eşti în preajma altora.
 • Acoperă-ţi gura și nasul cu un șervețel atunci când tuşeşti sau strănuţi. Aruncă-l imediat într-un coș de gunoi și spală-te pe mâini
 • Nu împărtăşi ustensile de casă, prosoape, lenjerie de pat sau haine cu alți membri ai gospodăriei.
 • Monitorizează-ți simptomele și cheamă medicul dacă simptomele tale se agravează.

6 Cum poți spune că ai scăpat de COVID-19?

De obicei, simptomele vor fi relativ ușoare, astfel încât poate fi dificil de știut sigur când nu mai ești contagios. Departamentul de sănătate publică te va monitoriza în timp ce eşti în carantină și îţi va spune când vei avea dreptul să părăseşti casa sau spitalul. După ce simptomele au dispărut cel puțin 24 de ore, te vor testa sa vadă dacă mai ai virusul.

Nu părăsi carantina până când departamentul de sănătate publică nu confirmă că este în siguranță să faci asta. Este posibil să te țină în carantină timp de câteva zile după ce nu mai eşti simptomatic, pentru prevenţie.

Metoda

3

Prevenirea infectării cu COVID19

1 Cum mă pot proteja de COVID-19?

Cea mai bună modalitate de a te proteja de COVID-19 este de a evita să fii în preajma persoanelor bolnave. Cu toate acestea, dacă persoana este asimptomatică, este posibil să nu ai de unde să știi dacă are boala până nu ai contractat deja virusul. Alte măsuri pe care le lua pentru a minimiza expunerea includ:

 • Spală-ţi mâinile timp de cel puțin 20 de secunde cu apă și săpun după ce ai mers la baie, înainte de a mânca și după ce îţi sufli nasul, tuşeşti sau strănuţi
 • Distanțează-te de ceilalți și petrece cea mai mare parte a timpului acasă (chiar dacă ai doar o răceală comună)
 • Atingerea ochilor, nasului și gurii cât mai puțin
 • Să stai acasă dacă ești bolnav (chiar dacă ai doar o răceală comună)
 • Curățarea și dezinfectarea tuturor suprafețelor care sunt atinse frecvent în gospodărie cel puțin o dată pe zi
 • Acoperă-ți gura sau nasul cu un servețel și aruncă-l imediat în gunoi
 • Fereşte-te de apelurile telefonice suspecte sau de e-mailurile legate de COVID-19 care solicită bani sau informații, sau solicită să faci clic pe un link. Recent, a existat o creștere a acestor escrocherii în care infractorii pretind a fi din DSP.

2 Cum pot să ajut cu eforturile de a preveni răspândirea COVID-19?

Cel mai important lucru pe care îl poţi face este să stai acasă! Practicarea distanțării sociale te va ajuta să te protejezi și îi vei proteja și pe cei din jurul tău. Dacă ai posibilitatea, este, de asemenea, o idee excelentă să donezi organizațiilor care se confruntă cu criza COVID-19.

Ce ar trebui să fac dacă nu pot evita pe cineva cu COVID-19?

Dacă ai grijă de un membru bolnav al familiei, este posibil să nu ai luxul de a sta pur și simplu departe de oricine are boala. Poartă mănuși de unică folosință și un aparat respirator în orice moment când eşti în aceeași cameră cu persoana bolnavă.

Evită să atingi lichidele corporale ale persoanei. Dacă speli îmbrăcămintea, cearșafurile, păturile sau prosoapele unei persoane bolnave, poartă mănuși de unică folosință și nu le lăsa să îţi atingă hainele sau pielea în timp ce sunt murdare.

Aruncă mănușile de unică folosință imediat după folosirea lor și spală-te bine pe mâini. În timp ce porţi mănuși de unică folosință, nu atinge nicio parte a corpului, în special fața sau ochii.

Chiar dacă îngrijești doar o persoană bolnavă, ar trebui să fii sigur că te vei izola singur timp de 14 zile, deoarece este posibil să poți transporta și răspândi virusul, chiar dacă nu ai simptome.

4 Care este diferența dintre o mască chirurgicală și o mască de particule cu supapă?

O mască chirurgicală este menită să protejeze mediul înconjurător de problemele tale respiratorii. În schimb, o mască de particule cu supapă te protejează de orice este în mediu. Aceasta este mai groasă și vine mai strânsă pe față decât măștile chirurgicale.

5 Ce se întâmplă dacă intru în contact cu cineva care are COVID-19?

Dacă eşti în strânsă legătură cu cineva care cunoști că are COVID-19, apelează imediat medicul. Probabil te va sfătui să te izolezi timp de 14 zile. Dacă nu ai niciun simptom în această perioadă de 14 zile, medicul va concluziona probabil că nu ai boala.

Dacă ai fost expus recent la COVID-19, orice test de diagnostic ar putea reveni negativ. De obicei, medicul te va sfătui să așteptați câteva zile înainte de a veni la testare, cu excepția cazului în care deja prezinți simptome.

6 Cât timp trebuie să mă izolez dacă sunt expus COVID-19?

SARS-CoV-2 are o perioadă de incubație de până la 14 zile. În general, acest lucru înseamnă că dacă eşti expus la COVID-19, te-ai putea îmbolnăvi în decurs de până la două săptămâni de la prima expunere.

Stai in carantină și anunță medicul că este posibil să ai COVID-19. De acolo, direcția de sănătate publică îţi va monitoriza progresul și îţi va spune când este în siguranță să ieși din carantină.

Chiar dacă te îmbolnăvești în acea perioadă de 14 zile, s-ar putea să nu fie neapărat legată de COVID-19. Te-ai putea îmbolnăvi din alte cauze.

Dacă trec 14 zile și nu afișezi semne de boală, acest lucru înseamnă, în general, că nu mai ai riscul de a te îmbolnăvi de la COVID-19 sau de a transmite boala altora.

Avertisment: poate fi posibilă răspândirea COVID-19 chiar dacă nu ai simptome dacă ai fost infectat. Ia măsuri de precauție pentru a preveni răspândirea COVID-19 dacă ai fost expus la virus, chiar dacă nu ai simptome.

7 Ar trebui să port o mască de față în public pentru a evita să iau COVID-19?

Măștile sau învelișurile de pânză sunt recomandate de DSP pentru a fi utilizate în locuri publice, cum ar fi magazinele alimentare, transportul public sau orice altă zonă în care poți intra în contact cu o mulțime de oameni.

Purtarea unei măști poate ajuta la prevenirea transmiterii de la persoanele care transportă virusul, dar nu au simptome.

Dacă porți o mască, trebuie să te speli frecvent pe mâini și să eviţi să îţi atingi ochii, nasul sau gura cu mâinile nespălate.

8 Pot să iau COVID-19 dacă atingă o suprafață contaminată?

Este posibil, dar nu acesta este principalul mod de răspândire a virusului.

Experții cred că COVID-19 se răspândește prin picături de salivă de la persoanele infectate. Dacă aceste picături se așează pe o suprafață, le atingi, iar apoi îţi atingi ochii, nasul sau gura, este posibil să te îmbolnăveşti. Cu toate acestea, nu este clar cât timp rămân germenii pe suprafețe și este puțin probabil ca virusul să supraviețuiască mult timp.

Curăță și igienizează obiectele din jurul casei, care sunt frecvent atinse de oameni, cum ar fi telecomenzile de televizor şi telefoanele, cel puțin o dată pe zi

Dacă cineva din gospodăria ta este bolnav, izolază-l și nu împărtășiți obiecte de uz casnic cu el. Curăță-i obiectele separat de toate celelalte.

9 Animalele de companie pot primi COVID-19?

În cazuri rare, COVID-19 poate fi răspândit de la oameni la animale, dar nu există dovezi că animalele joacă un rol semnificativ în răspândirea virusului. Dacă ai COVID-19, ar trebui să laşi pe altcineva din gospodărie să aibă grijă de animalele de companie în timp ce eşti bolnav și să le ţii afară din camera ta.

Spală-ți întotdeauna mâinile înainte și după interacțiunea cu animalele de companie.

Te-a ajutat acest articol?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *