Cum să accesezi calculatorul de muncă de acasă

Cum să accesezi calculatorul de muncă de acasă

Scris de: Petrea Andreea

Accesarea computerului de lucru de acasă este mai complexă decât accesarea computerului  personal din altă locație. Cele mai multe companii au măsuri de securitate pentru a împiedica pe oricine să acceseze resursele din afara rețelei companiei. Dacă dorești să accesezi computerul de lucru, ai nevoie să primești din partea companiei acces la distanță la rețea printr-un software numit rețea privată virtuală sau VPN

Metoda

1

Configurarea VPN pe computerul de lucru

1 Solicită să ai acces la distanță la computerul de lucru

Multe companii necesită permisiunea de a accesa VPN. Apelează departamentul IT sau vizitează site-ul IT al companiei  pentru a solicita acces.

În funcție de natura locului de muncă și de politicile de securitate de internet ale companiei, departamentul IT te poate ajuta imediat.

Dacă departamentul IT necesită permisiunea supraveghetorului, contactaează supraveghetorul și solicită-i să facă cererea în numele tău.

Probabil va trebui să furnizezi numele de utilizator și parola pentru a solicita accesul.

2 Instalează software-ul VPN pe computerul de lucru

Software-ul de rețea privată virtual trebuie instalat pe calculatorul tău de lucru, pentru a putea lucra de acasă. Accesează site-ul IT pentru link-ul de unde poții descărca software-ul și instrucțiunile.

Instrucțiunile software VPN pot fi diferite pentru utilizatorii Mac și Windows. Asigură-te că citești instrucțiunile corecte pentru sistemul tău de operare.

Dacă departamentul IT nu configurează computerul de lucru pentru tine, tehnicienii îți pot oferi instrucțiuni.

Apelează sau trimite un e-mail către “help desk” dacă ai probleme cu instalarea sau configurația.

3 Conectează-te la VPN

După instalarea software-ului VPN, este posibil să fie nevoie să activezi VPN. Pe un computer, accesează Start → Programe, apoi caută numele software-ului VPN pe care l-ai instalat. Faci dublu clic pe clientul VPN pentru a deschide. Ți se poate solicita să introduci numele de utilizator și parola. Acest lucru va varia în funcție de politicile companiei.

Dacă utilizezi un Mac, accesează folderul „Aplicații” și fă click pe software-ul VPN instalat.

VPN-ul se poate conecta automat după instalare. Citește instrucțiunile de instalare sau contactează departamentul IT.

4 Activează Desktop la distanță pe computerul de lucru

Desktop la distanță permite altor computere să se conecteze la computerul de lucru. Pentru utilizatorii de Windows, faceți clic pe Start → Control Panel → Sistem → Desktop la distanță. Bifează caseta unde scrie „Permiteți utilizatorilor să se conecteze de la distanță la acest computer”.

Scrie numele complet al computerului de lucru. Vei avea nevoie de acest lucru mai târziu când te conectezi de acasă. Numele computerului tău ar trebui să fie listat sub caseta pe care ai bifat-o.

Dacă ești utilizator Mac, poți accesa Mac Store și descarcă „Microsoft Remote Desktop”

5 Lasă computerul de lucru pornit când pleci de la birou

Calculatorul tău de lucru trebuie să fie conectat la rețea pentru a fi accesibil de la un alt calculator de la distanță. Lansează software-ul de acces la distanță pe computerul de lucru, dacă este necesar. Depinde de modul în care departamentul IT a configurat rețeaua ta.

6 Verifică cerințele de sistem ale computerului de acasă

Înainte de a instala software-ul VPN pe computer, asigură-te că, computerul de acasă îndeplinește cerințele sistemului. Cerințele vor varia în funcție de compania ta. Cerințele tipice includ un sistem de operare actualizat și o anumită cantitate de RAM. Cerințele vor fi diferite pentru utilizatorii Mac și Windows.

Cerințele de sistem sunt de obicei disponibile pe site-ul IT.

Dacă ai întrebări despre cerințele sistemului, apelează sau trimite prin e-mail către departamentul IT.

7 Descarcă software-ul client VPN pe computerul de acasă

Instalează software-ul client VPN pe computerul de acasă, așa cum ai făcut-o pe computerul de lucru. Asigură-te că urmarești indicațiile.

8 Pornește software-ul client VPN pe computerul de acasă

Accesează Start → Programe, apoi caută numele software-ului VPN pe care l-ai instalat. Fă dublu click pe clientul VPN pentru a deschide. Ți se poate solicita să introduci numele de utilizator și parola.

Dacă folosești Mac, acceseaza folderul „Aplicații” și fă click pe software-ul VPN pe care l-ai instalat.

9 Accesează desktopul de la distanță de pe computerul de acasă

Dacă folosești Windows, accesează Start → Accesorii → Comunicări → Desktop de la distanță. După ce ai ajuns pe Desktop la distanță, introdu numele computerului de lucru, apoi apasă „Conectați-vă”. Acum ar trebui să fii conectat la computerul de lucru și să poți lucra de acasă.

Trebuie să fii conectat la VPN înainte de a te conecta prin Desktop la distanță.

Dacă folosești Mac, descarcă aplicația  “Desktop la distanță Microsoft”.

Dacă ai probleme în localizarea computerului de lucru în rețea, contactează biroul de asistență al companiei.

10 Ai in vedere, computerul de acasă poate fi mai lent decât computerul de lucru

Viteza conexiunii VPN depinde de viteza conexiunii tale la internet de acasă. Cu cât viteza de rețea este mai rapidă, cu atât conexiunea VPN va fi mai rapidă. Reține că informațiile pe care le trimiți și primești sunt criptate. Procesul de criptare încetinește lucrurile.

11 Nu folosi VPN-ul pentru navigarea personală pe web

Compania îți poate vedea toată activitatea web când utilizezi un VPN. Pur și simplu minimizează fereastra Desktop la distanță dacă trebuie să faci ceva personal.

Metoda

2

Obținerea accesului la distanță fără un departament IT

1 Încearcă un serviciu precum Desktop la distanță Chrome

Dacă compania ta nu are un departament IT sau un VPN? Poți accesa și partaja în siguranță informații între computer prin Desktop la distanță Chrome. Este o aplicație gratuită care poate fi folosită atât de utilizatorii Windows cât și de Mac. Dacă nu utilizezi deja Google Chrome, va trebui să descarci browserul Google Chrome înainte de a putea utiliza această aplicație.

2 Instalează Chrome Remote Desktop pe computerele pe care dorești să le conectezi

Accesează Chrome Web Store pentru a descărca aplicația. Fă click pe butonul albastru “+ Adăugare la Chrome” care se află în colțul din dreapta sus al ferestrei. Fă click pe „Adăugare” când ți se solicită.

3 Autorizează Chrome Remote Desktop

Prima dată când deschizi aplicația, ți se va solicita autorizarea acesteia. Autorizarea permite aplicației să îți vadă adresa de e-mail, computerele desktop de la distanță Chrome, să trimită și să primească mesaje care să le permită computerelor să aibă o conexiune între ele.

Nu trebuie să ți se ceară să autorizezi aplicația de fiecare dată când o utilizezi.

4 Activează accesul la distanță la computer

Creează un cont Google dacă nu ai deja unul. Deschide o nouă filă în Google Chrome, fă click pe „Aplicații” sub bara de căutare Chrome și deschide aplicația Desktop la distanță Chrome. În caseta „Calculatoarele mele”, fă click pe „Începeți”, apoi fă click pe „activați conexiunile la distanță”. Apoi, va trebui să instalezi serviciul gazdă la distanță Chrome.

  • Dacă utilizezi Windows, introdu un PIN (pe care îl alegi) și apoi fă click pe „Da” pentru a instala serviciul gazdă. Serviciul gazdă se va descărca și instala automat. După ce a fost instalat, confirmă contul Google și introdu din nou codul PIN. Calculatorul pe care l-ai activat ar trebui să fie listat în „Calculatoarele mele”. Vei avea nevoie de drepturi de administrare pentru a instala serviciul gazdă pe computer.

 

  • Dacă folosești Mac, Chrome va începe descărcarea unei aplcații .dmg. Fă click pe „Salvați”, apoi fă click pe „chrome remote desktop.dmg” în bara de descărcare. Utilizează bara de căutare pentru a localiza, apoi fă dublu click pe „Chrome Remote Desktop.mpkg”. Urmărește toate indicațiile pentru a finaliza instalarea, apoi revin-o la Chrome și fă click pe „OK”. Introdu și confirmă codul PIN și fă click pe „OK”. Va apărea un dialog de preferințe pentru sistem și va trebui să confirmi contul și codul PIN. După ce ai terminat, ar trebui să apară „conexiunile la distanță pentru acest computer”. Fă click pe „OK” și computerul pe care l-ai activat ar trebui să fie în „Calculatoarele mele” acum.

5 Accesează computerul

Calculatorul pe care il accesezi trebuie să fie pornit și conectat la internet. Deschide o nouă filă în Google Chrome, fă click pe „Aplicații” și deschide aplicația Desktop la distanță Chrome. Fă click pe „Începeți” în caseta „Calculatoarele mele” și alege computerul pe care dorești să îl accesezi. Introdu codul PIN pe care l-ai configurat pentru computer și fă click pe „Conectați-vă”.

Pentru a încheia sesiunea de la distanță, mergi cu mouse-ul în centrul de sus al paginii, fă click pe bara derulantă și apasă pe „Deconectați”.

6 Partajează computerul cu altcineva

Poți partaja computerul cu un coleg de serviciu sau cu un prieten, dacă aplicația Desktop la distanță Chrome este instalată pe computerul său. Deschide aplicația pe computer, fă click pe caseta „Asistență la distanță” și apasă pe butonul „Distribuie”. Vei primi un cod de acces unic pe care îl poți partaja cu cealaltă persoană. Odată ce cealaltă persoană introduce codul, poate vedea ecranul computerului.

Codul de acces poate fi utilizat doar pentru o singură sesiune de partajare.

  • Fă click pe „Stop sharing” sau apasă pe „Ctrl + Alt + Esc” (Mac: Opt + Ctrl + Esc) pentru a încheia sesiunea.
  • Ai grijă dacă împărtășești cu o altă persoană. Va avea acces la toate fișierele, e-mailul și aplicațiile de pe computer.

Te-a ajutat acest articol?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *