Cum să devii mai clam și relaxat

Cum să devii mai clam și relaxat

Scris de: Nedelcu Adina

Stresul poate fi frustrant, dar cu toții îl experimentăm, așa că nu ești singurul. Nu îți faceți griji dacă te simți anxios sau ai probleme când încerci să te relaxezi, deoarece există multe metode pe care le poți experimenta pentru a te menține calm. Încercă diverse metode, de la exerciții de respirație până la a îți analiza gândurile, pentru a afla ce funcționează cel mai bine pentru tine, deoarece fiecare dintre noi face față stresului altfel.  Cu puțină practică, vei putea rămâne calm indiferent de situație.

Partea

1

Rămâi calm pe parcursul unui eveniment stresant

1 Respiră profund pentru a te ajuta să te relaxezi

Dacă te simți copleșit, ia o pauză și așează-te într-un loc confortabil și inspiră profund pe nas pana numeri la 4. Ține-ți respirația timp până numeri la 8, iar ulterior expira lent pe gură până numeri la 8. Respiră astfel de 3-5 ori și observă cum corpul tău se simte mai ușor atunci când ai terminat exercițiul.

2 Încercă relaxarea vocală înaintea unor discuții importante

Menține gura închisă, astfel încât dinții să fie ușor separați. Stai drept și folosește-ți corzile vocale pentru a scoate un sunet „mmm” în partea din spate a gâtului. Respiră pe nas și continuă să zumzăie până când începi să simți vibrațiile pe toată fața și în piept, astfel încât să te simți relaxat.

 • Acest exercițiu implică și mușchii din ureche, astfel încât să poți detecta frecvențe mai mari ale vorbirii umane și să determini ce dorește cu adevărat să spună persoana cu care comunici.

3 Urmărește sau imaginează-ți ceva amuzant care să îți îmbunătățești starea de spirit

Râsul poate fi cel mai bun medicament atunci când te simți stresat, deoarece eliberează imediat tensiunea pe care o simți. Dacă ai timp, pornește un videoclip scurt și amuzant pe YouTube, urmărește-ți comediantul preferat sau imaginează-ți o întâmplare amuzantă.

 • Poți, de asemenea, să încerci relaxezi situația, imaginându-ți șcenarii amuzante despre experiențele pe care urmează sa le ai. De exemplu, dacă ești stresat despre un interviu, te poți face să râzi întrebând „Ce se întâmplă dacă intervievatorul și cu mine purtăm exact același lucru?” sau, „Ce aș face dacă intervievatorul ar folosi doar limbajul semnelor?„

4 Vizualizează-te într-un loc care te relaxează timp de 1-2 minute

Închide ochii și imaginează-ți că te relaxezi departe pe o insulă, mergând pe un câmp de flori sau mergând în orice alt loc care te face să te simți calm. Gândește-te la ceea ce vezi, miroși, auzi, simți și guști acolo, astfel încât să te poți imagina mai bine acolo și să te distragi de la cum te simți acum. Când te simți mai relaxat, deschide ochii și observă cum se simte corpul tău.

 • Chiar și a îți imagina ceva precum savurarea unei mese reconfortante te poate ajuta să te simți în largul tău.
 • Încercă să îți amintești o întamplare când te-ai simțit relaxat sau bucuros pentru a îți stimula starea de spirit și mai mult.

5 Rămâi concentrat asupra sarcinilor pe care trebuie să le finalizezi

Menține-ți mintea concentrată asupra a ceea ce trebuie să faci, mai degrabă decât asupra stresului, te va ajuta să percepi că timpul trece mai rapid, astfel încât să nu vă stresezi. Începe cu cele mai complicate sarcini mai întâi, astfel încât să le termini înainte de a lucra la lucrurile mai ușoare.

 • De exemplu, dacă dai un examen, nu te grăbi. Înțelege cu atenție fiecare întrebare și concentrează-te pe ceea ce ai studiat și memorat deja.
 • Dacă ești actor într-o piesă de teatru, concentrează-te pe liniile pe care le-ai memorat. Urmărește și ascultă cu atenție indicatorul. Intră în rolul tău și pretinde că ești cu adevărat acel personaj.
 • Cu toții răspundem la stres diferit. Dacă ești agitat sau supărat când ești stresat, mai întâi încearcă să te relaxezi. Dacă în mod normal ești distant sau retras, încercă să combați stresul cu o activitate stimulatoare și energizantă.

Partea

2

Cum să reduci stresul zilnic?

1 Dacă poți fă o planificare pentru evenimentele stresante din viitor

De îndată ce știi despre ceva care te-ar stresa în mod normal, fă o listă cu lucrurile pe care trebuie să le faci. Programează-ți mult timp pentru a termina sarcina, astfel încât să nu te simți grăbit să le termini mai târziu. Concentrează-te pe cel mai important lucru de care ai nevoie pentru a termina sarcina și lasă la urmă lucrurile mai ușoare.

 • De exemplu, dacă trebuie să studiezi pentru un test important, începe cu conceptele cu care nu ești la fel de familiar, deoarece vor lua cel mai mult timp pentru a învăța.
 • Întotdeauna vor exista situații în care nu poți planifica viitorul. În loc să le lași să te streseze, gândește-te la ele ca la o oportunitate bună de a învăța, astfel încât să poți gestiona ceva similar ulterior.

2 Fii conștient de lucrurile pentru care ești recunoscător

Gândește-te la toate persoanele și lucrurile pe care le apreciezi în viața ta. Poți păstra doar o listă mentală sau te poate ajuta să le notezi astfel încât să ți le poți aminti mai ușor. Dacă te simți stresat, consultă lista astfel încât să poți recunoaște lucrurile de care te bucuri în viață și de ce ești mândru.

 • Încercă să păstrezi un jurnal de recunoștință în care notezi lucrurile pentru care ești recunoscător. Îl poți consulta de fiecare dată când te simți demoralizat.

3 Gândește pozitiv despre tine

Este normal să ai gânduri negative din când în când, dar încearcă să te gândești la ziua care a trecut pentru a observa lucrurile pozitive care ți s-au întâmplat. Dacă ți-e dificil să identifici ceva pozitiv în ziua care a  trecut, încercați să îți amintești ceva pozitiv din viața ta. Evidențiază lucrurile despre care ești mulțumit, cum ar fi realizările pe care le ai sau abilitățile tale, astfel încât să poți găsi o anumită pozitivitate.

 • Spune-ți că ești competent și poți gestiona lucrurile și urmărește cum nivelul tău de stres se reduce.

4 Încearcă să te deconectezi de la tehnologie pentru o perioadă de timp

Verificarea constantă a rețelelor de socializare, a mesajelor text și a e-mailurilor poate provoca o mulțime de stres, așa că fă o pauză de la tehnologie timp de 5-10 minute la un moment dat pe parcursul zilei. Ridică-te și întinde-te, fă o plimbare, privește pe fereastră sau socializează cu cineva, astfel încât să te poți îndepărta de dispozitive

 • Dacă stai cu prietenii, pune-ți telefonul departe sau pune-l pe modul silențios, astfel încât să te poți bucura de timp de calitate fără distrageri.

5 Fă o baie fierbinte cu ulei de lavandă pentru a te relaxa după o zi lungă

Umple cada cu cea mai caldă apă pe care o poți suporta și adăugă 10-30 picături de ulei esențial de lavandă pentru o aromă relaxantă. Stai în cadă cât dorești, astfel încât întregul corp să se relaxeze. Respiră adânc pe nas, astfel încât să poți mirosi uleiurile și să te relaxezi și mai mult.

 • De asemenea, poți încerca să folosești eucalipt, mentă sau ulei de mușețel pentru efecte similare.
 • Pune muzică relaxantă sau lumânări aprinse în timp ce ești în baie pentru te face să te simți ca la un spa.

6 Ascultă-ți muzica preferată

Alege muzica care te face fericit și îți stimulează starea de spirit pentru a o asculta pe parcursul zilei. Nu contează ce gen alegi, atât timp cât îți place. Creează-ți o listă de redare pentru reducerea stresului, astfel încât să o poți folosi oricând ai nevoie să te relaxezi. Încercați să ascultați muzică în timp ce lucrezi, faci exerciții, conduci sau pur și simplu faci treburile în jurul casei.

 • Distrează-te și dansează pe muzica preferată pentru a te ajuta să rămâi activ și să reduci stresul și mai mult!

7 Încercați să îți oferi un masaj care să te ajute să te calmezi

Frecă-ți mușchii de pe spatele gâtului și umerilor cu un pumn închis. Folosește-ți degetul mare pentru a-ți masa capul și fața în cercuri mici, concentrându-te pe tâmple, maxilar și frunte. Ar trebui să începi să simți ușurare imediată, dar poți continua să îți masezi restul corpului pentru a te ajuta să te relaxezi.

 • Dacă îți poți permite, poți plăti, de asemenea, pentru un masaj profesionist la un spa sau terapeut.

Partea

3

Menține un stil de viață sănătos

1 Dormi 7–8 ore în fiecare noapte

Stresul îți afectează ciclul de somn și te poate face să te simți și mai anxios a doua zi. Încercă să vă culcați la un moment rezonabil și să vă păstrați camera cât mai întunecată, astfel încât să dormiți toată noaptea. Setați o alarmă pentru dimineața, astfel încât să nu vă supărați sau să vă stresați când alergați târziu.

 • Încercă să bei ceai de mușețel dacă ai probleme să adormi, deoarece te ajută să te relaxezi natural.
 • Evită ecranele luminoase sau orice zgomot cu cel puțin o oră înainte de culcare. Petrece-ți ultima oră înainte de a merge la somn făcând ceva liniștit, cum ar fi citind sau meditând.

2 Fă exerciții de 4-5 ori în fiecare săptămână

Programează cel puțin 30 de minute de exerciții moderate în zilele în care vrei să faci efort. Încercă să practici un sport, să faci jogging, să mergi în drumeții sau să ridici greutăți, astfel încât să poți implica fiecare parte a corpului. Pe măsură ce lucrezi, asigură-te că te menții hidratat, astfel încât să nu te simți obosit.

 • De asemenea, asigură-te că faci exerciții de stretching după antrenament. Stretching-ul nu numai că împiedică corpul să se deterioreze, ci este și o mare eliberare de stres.

3 Mănâncă o dietă sănătoasă și echilibrată

Pe tot parcursul zilei, încorporează o mulțime de cereale integrale, legume, fructe și proteine slabe în dieta ta pentru a îți ajuta organismul să funcționeze corect. Bucură-te de alimente precum pastele din grâu integral, zarzavaturi, fasolea, nuci, morcovii, merele și ouăle. Încercă să mănânci 3-5 porții mici în fiecare zi, astfel încât să nu mănânci prea mult.

 • Limitează numărul de alimente zaharoase, procesate și prăjite în alimentația ta, deoarece acestea nu sunt la fel de sănătoase.
 • Evită să mănânci necontrolat atunci când ești stresat, deoarece ar putea duce la a te simți mai stresat.

4 Bea minim 8 pahare de apă în fiecare zi

Umple fiecare pahar astfel încât să fie aproximativ  250 ml de lichid, astfel încât să poți obține o cantitate suficientă de apă. Evită să bei apa dintr-o dată, sau altfel te poți simți deshidratat mai târziu. În schimb, bea un pahar la fiecare câteva ore, astfel încât să poți împarți cantitatea necesară pe tot parcursul zilei.

 • Apa simplă este cea mai bună, dar poți bea și ceaiuri de ierburi neîndulcite și sucuri 100% de fructe sau legume.

5 Limitează consumul de cofeină și alcool

Încercă să elimini din alimentația ta cafeaua, sucurile și ceaiurile îndulcite, deoarece acestea îți pot crește ritmul cardiac și te vor face să te simți anxios. Alege opțiunile de decofeinizate dacă poți, astfel încât să te bucuri în continuare de aceleași băuturi. Dacă bei alcool, consumă doar 1-2 băuturi în fiecare zi și bea câte un pahar cu apă.

 • Uneori, oamenii beau alcool ca o modalitate de a face față stresului, iar acest obicei nu este doar nesănătos, dar este periculos și poate duce la stres mult mai accentuat pe termen lung.

6 Practică yoga și meditația

Yoga și meditația se referă la atenție, astfel încât acestea te pot ajuta să îți recunoști emoțiile stresante. Caută online un curs de yoga sau vizitați un centru din apropiere, pentru a putea practica. Concentrează-te pe modul în care îți simți mintea și corpul în timp ce respiri și te întinzi, astfel încât să poți recunoaște cât de relaxat ești.

 • Multe centre au cursuri gratuite pentru începători, așa că poți încerca înainte de înscriere.

Te-a ajutat acest articol?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *