Cum să devii mai încrezător în forțele proprii

Cum să devii mai încrezător în forțele proprii

Scris de: Nedelcu Adina

 Dacă simți ca îndoiala de sine și nesiguranța te împedică, aceste sfaturi te pot ajuta să-ți îmbunătățești starea de spirit și sa devii mai încrezător în propriile forțe.

Partea

1

Cultivarea unei atitudini pozitive

1 Identifică gândurile negative

Gândurile negative ar putea suna astfel: „Nu pot face asta”, „Cu siguranță voi eșua”, „nimeni nu vrea să audă ce am de spus”. Această voce interioară este pesimistă și inutilă și te va împiedica să obții o stimă de sine ridicată și o mai mare încredere în forțele tale.

2 Transformă gândurile negative în gânduri pozitive

Pe măsură ce acorzi atenție gândurilor negative, transformă-le în gânduri pozitive. Altfel pot lua forma unor afirmații pozitive, cum ar fi „Voi încerca”, „Pot avea succes dacă lucrez la asta” sau „oamenii mă vor asculta”. Începe doar cu câteva gânduri pozitive pe zi.

3 Refuză să te concentrezi mai mult pe gândurile negative decât pe cele pozitive

În cele din urmă, gândurile tale pozitive ar trebui să primească mai mult „spațiu de gândire” decât gândurile tale negative. Cu cât contracarezi gândirea de sine negativă cu cea pozitivă, cu atât acest lucru va deveni mai natural.

4 Înconjoară-te de oameni cu o gândire pozitivă

Conectează-te cu cei apropiați, indiferent dacă sunt din familie sau prieteni, pentru a îți menține perspectiva pozitivă. Mai mult, stai departe de oameni sau de lucruri care te fac să te simți rău.

 • Cineva pe care îl numești prieten te poate face să te simți rău, dacă face constant observații negative sau te critică.
 • Chiar și membrii familiei bine intenționați, care își cântăresc opiniile despre ceea ce „ar trebui” să faci, pot fi distructivi pentru încrederea în sine.
 • Pe măsură ce îți cultivi propria atitudine pozitivă și faci pași pentru a îți atinge obiectivele, acești critici pot deveni mai evidenți. Pe cât posibil, limitează-ți contactul cu ei în timp ce îți construiești încrederea în tine.
 • Ia-ți ceva timp să te gândești la ce oameni din viața ta te fac să te simți cu adevărat grozav. Trece-ți un obiectiv pentru a petrece mai mult timp cu oameni care te susțin.

5 Elimină amintirile negative

Evită să petreci timp în jurul unor lucruri care te pot face să te simțiți din nou rău cu tine însuți. Acestea ar putea fi amintiri din trecut, îmbrăcăminte care nu se mai potrivește sau locuri care nu se potrivesc cu noile tale obiective de a câștiga încredere. Deși este posibil să nu reușești să scapi de orice sursă negativă din viața ta, te poți gândi cu siguranță la cum să reduci impactul. Acest lucru va contribui mult la consolidarea încrederii în sine.

 • Gândește-te la toate lucrurile care te doboară, de la prieteni răi, de la o carieră de care nu îți pasă prea mult sau o situație de viață aproape insuportabilă.

6 Identifică-ți talentele

Cu toții ne pricepem la ceva, așa că descoperă lucrurile la care excelezi și apoi concentrează-te pe talentele tale. Dă-ți voie să te mândrești cu ele. Exprimă-te, fie că e vorba de artă, muzică, scriere sau dans. Găsește ceva care îți face plăcere și cultivă un talent care se aliniază cu obiectivele tale.

 • Adăugarea unei varietăți de interese sau hobby-uri în viața ta nu numai că te va face mai încrezător, dar îți va crește șansele de a întâlni și prieteni compatibili.
 • Când îți urmezi pasiunea, nu numai că va avea un efect terapeutic, dar te vei simți unic și împlinit, toate acestea putându-ți construi încrederea în tine.

7 Fii mândru de tine

Nu numai că ar trebui să te simți mândru de talentele sau abilitățile tale, dar ar trebui să te gândești și la lucrurile care îți construiesc personalitatea . Poate fi simțul umorului, simțul compasiunii, abilitățile de ascultare sau capacitatea de a face față stresului. S-ar putea să nu crezi că există ceva despre personalitatea ta care merită admirat, dar dacă sapi adânc, vei realiza că ai o mulțime de calități admirabile. Concentrează-te pe ele, notându-le.

8 Acceptă complimentele cu mândrie

Multe persoane cu o stimă de sine scăzută au dificultăți în a accepta complimente; presupun că persoana care le complimentează fie se înșeală, fie minte. Dacă răspunzi la un compliment ridicând ochii, spunând „Da, corect” ar trebui să îți reformulezi răspunsul la complimente.

 • Răspunde Pozitiv. ( A spune „mulțumesc” și a zâmbi funcționează bine). Anunță persoana care face complimentul că o apreciezi cu adevărat și lucrezi pentru a ajunge la punctul în care ești capabil să acceptați cu adevărat complimentul din suflet.
 • Puteți adăuga complimentul la lista de atribute pozitive despre tine și îl poți folosi pentru a îți consolida încrederea în sine.

9 Privește-te în oglindă și zâmbește

Studiile în jurul a ceea ce se numește „teoria feedbackului facial” sugerează că expresiile de pe fața ta pot încuraja creierul tău să înregistreze sau să intensifice anumite emoții. Așadar, uitându-te în oglindă și zâmbind în fiecare zi, s-ar putea să te simți mai fericit cu tine și mai încrezător pe termen lung. Acest lucru te va ajuta, de asemenea, să te simți mai fericiți cu privire la aspectul tău și să acceptați modul în care arătați.

 • Probabil că alte persoane îți vor răspunde pozitiv atunci când le zâmbești, așa că, pe lângă faptul că te vei simți mai fericit, poți obține o creștere a încrederii datorită feedbackului pe care îl primești și de la alte persoane.

Partea

2

Controlarea emoțiilor

1 Obișnuiește-te cu frica

S-ar putea să crezi că persoanele care au încredere în sine nu se tem niciodată. Acest lucru pur și simplu nu este adevărat. Frica înseamnă că ești la limita creșterii tale.  Poate că frica ta este să vorbești în fața unui grup, să te prezinți cuiva pe care nu-l cunoști sau să-i ceri șefului tău o mărire de salariu.

 • Când veți putea confrunta cu ceea de ce te temi, vei câștiga încredere în sine și vei simți impulsul imediat!
 • Imaginează-ți un copil în timp ce învață să meargă. Îl așteaptă atât de multe posibilități. Dar se teme că va cădea când va face acești pași. Când își cucerește frica și începe să meargă, un zâmbet imens îi acoperă fața! Acesta ești tu, depășind și fricile tale.

2 Fii răbdător cu tine

 Uneori un pas înapoi, înseamnă doar o pregătire mai bună pentru a merge înainte. Câștigarea încrederii în sine nu se întâmplă peste noapte.  S-ar putea să încerci ceva nou și să nu îți atingi obiectivul. Dacă este posibil, urmărește anumite cursuri. Dacă nu atingi obiectivul prima dată este o oportunitate de a afla mai multe despre tine. Încrederea în sine trebuie să fie cultivată și crescută, treptat.

 • De exemplu, poate îi ceri șefului tău o mărire, iar el spune că nu. Ce poți învăța din asta? Reflectă asupra modului în care ai făcut-o. Ai putut face ceva diferit?

3 Străduiește-te să menții un echilibru

La fel ca orice altceva din viață, construirea încrederii în sine este despre menținerea echilibrului. Prea puțină încredere în sine te poate împiedica să îți atingi obiectivele și să te simți bine cu tine. Pe de altă parte, este important să fii realist – nu vrei să subestimezi timpul și efortul necesar pentru a-ți atinge obiectivele.

4 Nu te mai compara cu ceilalți

Dacă vrei să-ți construiești încrederea în tine, atunci trebuie să te concentrezi pe îmbunătățirea propriei vieți în bine, nu pe a-ți face viața mai asemănătoare cu cea a celui mai bun prieten al tău, cu cea a fratelui tău mai mare sau cu viețile vedetelor pe care le vezi la televizor. Dacă dorești să îți construiești încrederea, atunci trebuie să știi că va exista întotdeauna cineva care este mai drăguț, mai inteligent și mai bogat decât tine, la fel cum va exista întotdeauna cineva care este mai puțin atractiv, mai puțin inteligent și mai puțin bogat decât ești tu; toate acestea sunt irelevante și ceea ce este relevant este grija de a-ți dezvolta propriile obiective și visuri.

 • Este posibil să îți lipsească încrederea, deoarece ești convins că toți ceilalți o au mai dezvoltată decât tine. Cu toate acestea, la sfârșitul zilei, contează doar dacă ești mulțumit de propriile standarde. Dacă nu ai nicio idee despre ce sunt acestea, atunci este timpul să faci o căutare sufletească înainte de a merge mai departe.
 • În plus, studiile au constatat că petrecerea timpului pe rețelele sociale încurajează adesea oamenii să se compare cu ceilalți. Deoarece oamenii tind să posteze doar triumfurile lor și nu realitățile vieții de zi cu zi, poate părea că viața altora este mai minunată decât a ta. Probabil că acest lucru nu este adevărat! Toată lumea are suișuri și coborâșuri în viață.

5 Recunoaște punctele slabe pe care le ai

Ce îți spune vocea interioara? Ce te face să te simți inconfortabil sau să-ți fie rușine de tine? Acest lucru ar putea fi orice, de la acnee, la regrete, prieteni, școală, o experiență traumatică sau negativă din trecut. Orice te face să te simți nedemn, rușinat sau inferior, identifică, dă-i un nume și notează. Apoi poți rupe sau arde aceste înscrisuri pentru a începe să te simți pozitiv în aceste puncte.

 • Acest exercițiu nu este menit să te doboare. Este menit să te facă să conștientizezi problemele cu care ai de-a face și să îți dea puterea necesară să le depășești.

6 Învață din greșeli

Amintește-ți că nimeni nu este perfect. Chiar și cei mai încrezători oameni au nesiguranțe. La un moment dat în viața fiecăruia, este posibil să simțim că ne lipsește ceva. Aceasta este realitatea. Viața  este plina de perioade bune si perioade mai puțin bune. Și adesea aceste sentimente nesigure vin și pleacă, în funcție de unde suntem, cu cine suntem, de starea de spirit sau de modul în care ne simțim. Cu alte cuvinte, ele nu sunt constante. Dacă ai făcut o greșeală, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să o recunoști, să îți ceri scuze și să faci un plan pentru a o evita în viitor.

 • Nu lăsa o întorsătură greșită să te facă să crezi că nu ai ce trebuie pentru a îți realiza visurile. Poate că nu erai un iubit grozav și ultima ta relație s-a încheiat ca urmare. Asta nu înseamnă că nu ești capabil să-ți întorci actul și să găsești dragoste în viitor.

7 Evită perfecționismul

Perfecționismul te paralizează și te împiedică să îți atingi obiectivele. Dacă simți că totul trebuie făcut perfect, atunci nu vei fi niciodată cu adevărat fericit cu tine.  În schimb, lucrează pentru a învăța să te mândrești cu o treabă bine făcută în loc să dorești ca totul să fie absolut perfect. Dacă ai mintea unui perfecționist, asta te va împiedica spre calea unei versiuni mai sigure a ta.

8 Exersează recunoștința

Adesea, la rădăcina nesiguranței și a lipsei de încredere se află sentimentul că nu ești satisfăcut de ceva, fie că este vorba de validare emoțională, obiecte materiale, noroc sau bani. Recunoscând și apreciind ceea ce ai, poți combate sentimentul de a fi incomplet și nemulțumit. Găsirea păcii interioare care însoțește adevărata recunoștință va face minuni pentru încrederea ta. Ia-ți ceva timp să stai și să te gândești la toate lucrurile pe care le ai pentru tine, de la prietenii tăi minunați până la sănătate.

 • Stai jos și fă o listă de recunoștință, notând toate lucrurile pentru care ești recunoscător. Citește-le și adăugă lucruri noi cel puțin o dată pe săptămână și te va pune într-o stare de spirit mai pozitivă, te vei simți mai puternic.

Partea

3

Îngrijește-te

1 Ai grijă de tine

Aceasta implică menținerea îngrijirii personale, fă duș în mod regulat, spală-te pe dinți în mod regulat și folosește ața dentară, consumă cantitățile potrivite de mâncare și mănâncă alimente gustoase și sănătoase. A avea grijă de tine înseamnă, de asemenea, să-ți faci timp pentru tine, chiar și atunci când ești foarte ocupat.

 • Poate că nu pare așa, dar când îți îngrijești nevoile de bază, îți spui că meriți timpul și atenția necesară pentru a practica îngrijirea de sine.
 • Când începi să crezi în tine, ești pe cale să-ți crești încrederea în tine.

2 Îngrijește-ți aspectul fizic

Nu trebuie să arăți ca Brad Pitt pentru a începe să-ți construiești încrederea în tine. Dacă vrei să te simți mai bine despre cine ești și cum arăți, atunci menține-ți igiena zilnică, spală-te zilnic pe dinți, poartă haine care ți se potrivesc și asigurându-te că ți-ai îngrijit aspectul fizic. Acest lucru nu înseamnă că aspectul superficial sau stilul te vor face să te simți mai încrezător, dar dacă faci un efort pentru a te îngriji rezultatul îți va confirma că merită.

3 Fă sport regulat

O parte din a te îngriji este sportul. Pentru tine, aceasta poate însemna o plimbare pe afară. Pentru altcineva, aceasta poate însemna o plimbare cu bicicleta de 50 de km.

 • Multe studii au arătat că exercițiile fizice sunt esențiale pentru o perspectivă pozitivă asupra vieții, iar o atitudine pozitivă contribuie la încrederea în sine.

4 Dormi suficient

Dacă dormi 7-9 ore în fiecare seară te poate ajuta să arăți și să te simți mai bine. Un somn odihnitor te poate ajuta să ai o atitudine mai pozitivă și mai multă energie. Somnul te ajută, de asemenea, să îți gestionezi emoțiile și să faci față stresului mai eficient.

Partea

4

Setarea obiectivelor și asumarea riscurilor

1 Setează obiective mici și realizabile

Adesea, oamenii își stabilesc obiective nerealiste sau de neatins și fie devin copleșiți de provocare, fie nu încep niciodată drumul spre a atinge obiectivele. Acesta este un adevărat obstacol pentru încrederea în sine.

 • Reglează treptat obiectivele mici pentru a face obiectivul mai mare realizabil.
 • Imaginează-ți că dorești să alergi la un maraton, dar ești îngrijorat că nu vei putea atinge acest obiectiv. Nu încerca din prima zi de antrenament să alergi 25 de km. Începe cu un obiectiv mai mic. Dacă nu alergi deloc, stabilește-ți un obiectiv pentru a alerga doar 1 km.
 • De exemplu, dacă ai un birou dezordonat, poate că este prea copleșitor să te gândești la curățarea întregului birou. Începe doar scoțând cărțile și așezându-le înapoi pe raft. Chiar și aranjarea hârtiilor pentru a fi sortate ulterior este o mișcare spre scopul de a curăța biroul.

2 Îmbrățișează necunoscutul

Oamenii cărora le lipsește încrederea în sine se tem că nu vor reuși niciodată într-o situație imprevizibilă. Ei bine, este timpul să încetezi să te îndoiești de tine și să încerci ceva complet nou, necunoscut și diferit. Indiferent dacă călătoriți într-o țară nouă cu prietenii sau că mergi la o petrecere surpriză, să te obișnuiești cu îmbrățișarea necunoscutului te poate ajuta să te simți mai confortabil în propria piele și să simți că deții controlul asupra destinului tău – sau, mai degrabă, că nu trebuie sa deții tot timpul controlul. Dacă descoperi că poți reuși chiar și într-o situație pe care nu ai anticipat-o, atunci încrederea ta va ajunge la cote maxime.

 • Petrece mai mult timp cu persoane aventuroase și spontane. În curând, te vei trezi făcând ceva neașteptat și simțindu-te mai bine despre tine.

3 Preocupă-te de aspectele vieții pe care vrei să le îmbunătățești

S-ar putea să existe unele lucruri care nu îți plac la tine, pe care pur și simplu nu le poți schimba, precum înălțimea ta sau textura părului tău. Cu toate acestea, există multe lucruri pe care le vezi ca puncte slabe și pe care le poți schimba cu un pic de dăruire și muncă grea.

 • Fie că dorești să devii mai social sau să fii mai bun la școală, poți face un plan pentru a reuși și poți începe să-l duci la îndeplinire. Deși este posibil să nu ajungi să fii cel mai social copil din școală, poți parcurge un drum lung în construirea încrederii în sine doar făcând un plan pentru a începe să te schimbi în bine.
 • Nu fi prea dur cu tine. Nu încerca să schimbi absolut totul. Începe doar cu unul sau două aspecte ale tale pe care ai dori să le schimbi și începe de acolo.
 • Păstrarea unui jurnal în care îți înregistrezi progresul în atingerea obiectivelor poate face o mare diferență. Acest lucru te va ajuta să observi cât de bine funcționează planul tău și te poate ajuta să te simți mândru de pașii pe care i-ai făcut.

4 Ajută-i pe ceilalți

Când știi că ești amabil cu oamenii din jurul tău și faci o diferență pozitivă în viața altora (chiar dacă este doar să fii mai amabil cu persoana care îți servește cafeaua dimineața), vei ști că ești o forță pozitivă în lume – care îți va spori încrederea în sine. Găsește o modalitate de a îi ajuta pe alții, care să facă parte din rutina ta săptămânală, indiferent dacă te oferi voluntar la biblioteca locală sau o ajuți pe sora ta mai mică să învețe să citească. Faptul de a ajuta nu numai că va aduce beneficii celorlalți, dar îți va construi încrederea în tine, deoarece vei vedea că ai multe de oferit.

 • Nu trebuie să ajuți pe cineva din comunitatea ta pentru a simți beneficiile de a-i ajuta pe ceilalți. Uneori, cineva apropiat, cum ar fi mama sau cel mai bun prieten al tău, va avea nevoie de ajutorul tău.

Te-a ajutat acest articol?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *