Cum să faci economii

Cum să faci economii

Scris de: Petrea Andreea

Depune o parte din venitul tău într-un cont de economii sau într-un cont de pensie privată. Nu acumula datorii noi și plătește orice datorie pe care o ai în prezent. Stabilește un interval de timp realist pentru obiectivele tale legate de economii. Setează un buget lunar și urmărește toate cheltuielile. Investește pe piața bursieră numai dacă înțelegi aspectele și acțiunile pe care le faci. Cheltuiește bani doar pe elementele esențiale și caută opțiuni mai ieftine acolo unde sunt disponibile, de la locuințe la alimente, transport sau consum de energie. Crează-ți un fond de urgență. Cheltuiește bani pe lux doar ocazional.

Partea

1

Economisește responsabil

1 Alocă un buget pentru tine

Propune-ți ca un procent din fiecare salariul pe care îl încasezi să meargă într-un cont de economii, astfel, vei scăpa de stresul de a decide câți bani să economisești și cât să păstrezi  în fiecare lună – practic, economisești automat iar banii care îți rămân în fiecare lună sunt ai tăi pentru a îi cheltui după bunul plac. De-a lungul timpului, depunerea chiar a unei sume mici din fiecare salariu în contul de economii se poate fi semnificativă (mai ales atunci când ie în considerare și dobânda), așa că începi cât de curând pentru a avea un beneficiu mai mare.

 • Pentru a configura un depozit automat, discută cu personalul de salarizare de la locul de muncă.
 • Dacă dintr-un anumit motiv nu poți configura o depunere automată pentru fiecare salariu (cum ar fi dacă ai o activitate independentă sau sunteți ești plătit în mare parte în numerar), decide o sumă de bani specifică pe care să o depui manual într-un cont de economii în fiecare lună.

2 Evită să acumulezi datorii noi

Unele datorii sunt în esență inevitabile. De exemplu, doar cei foarte bogați au suficienți bani pentru a cumpăra o casă cu o sumă cash, totuși milioane de oameni sunt capabili să cumpere case obținând împrumuturi și plătindu-le eșalonat. Cu toate acestea, în general, atunci când poți evita să intri în datorii, fă acest lucru. Plata unei sume de bani în avans este întotdeauna mai ieftină pe termen lung decât plata unui împrumut echivalent în timp ce dobânda se acumulează în timp.

 • Dacă obținerea unui împrumut este inevitabilă, încercă să obții o sumă cât mai mică posibil. Cu cât poți acoperi mai mult costul achiziției, cu atât mai rapid vei plăti împrumutul și cu atât vei cheltui mai puțin pentru dobândă.
 • Deși situația financiară a fiecăruia diferă, majoritatea băncilor recomandă plățile datoriilor să fie de aproximativ 10% din venitul tău net. Aproximativ 36% din venitul net este considerată o „limită superioară” pentru sume rezonabile de datorie.

3 Stabilește obiective rezonabile de economii

Este mult mai ușor să economisești dacă știi că pe viitor vei beneficia de acele economii. Stabilește-ti obiective de economii realiste pentru a te motiva să iei deciziile financiare dure necesare pentru a economisi în mod responsabil. Pentru obiective serioase, cum ar fi cumpărarea unei case sau pensionarea, obiectivele pot dura ani sau zeci de ani pentru a le atinge. În aceste cazuri, este important să îți monitorizezi periodic progresul. Doar făcând un pas înapoi și aruncând o privire asupra imaginii de ansamblu, poți să înțelegi cât de departe ai ajuns și cât mai ai de parcurs.

 • Obiectivele mari, cum ar fi pensionarea, necesită un timp foarte îndelungat. În timpul necesar pentru atingerea acestor obiective, piețele financiare vor fi probabil diferite decât în ​​prezent. Este posibil să fie nevoie să petreci ceva timp cercetând starea viitoare a pieței, înainte de a-ți fixa obiectivul. De exemplu, dacă consideri că ti-ai îndeplinit obiectivul după câțiva ani, cei mai mulți consultanți financiari spun că vei avea nevoie de aproximativ 60-85% din venitul tău anual curent pentru a îți menține stilul de viață curent în fiecare de pensionare

4 Ancorează-ți obiectivele într-o perioadă de timp

Ancorarea obiectivelor în timp poate fi un instrument de motivație excelent. De exemplu, să zicem că ți-ai stabilit un obiectiv de a avea posibilitatea să cumperi o casă o casă peste doi ani. În acest caz, ar trebui să analizezi costul mediu al locuinței în zona în care dorești să locuiești și să începi să economisești pentru avansul pe care trebuie să-l plătești în contul casei noi ( de obicei, plățile în avans sunt obligatorii să fie nu mai puțin mai mult de 20% din prețul de achiziție al casei).

 • Deci, în exemplul nostru, dacă o casă din zona unde dorești să stai are un preț aproximativ de 40.000 EURO, va trebui să dai un avans de cel puțin 40.000 × 20% = 8.000 EURO în doi ani. În funcție de cât de mult economisești, acest lucru poate fi sau nu posibil.
 • Stabilirea intervalelor de timp este importantă în special pentru obiectivele esențiale pe termen scurt. De exemplu, dacă transmisia mașinii trebuie să fie înlocuită, dar nu îți poți permite noua transmisie, vei dori să economisești banii pentru înlocuire acesteia cât mai repede posibil. Un interval de timp ambițios, dar rezonabil, te poate ajuta să atingi acest obiectiv.

5 Fă o planificare a bugetului

Este ușor să te angajezi să atingi obiective ambițioase de economii, dar dacă îți urmărești cheltuielile, vei constata că este dificil să le atingi. Pentru a menține progresul financiar pe calea cea bună, încercă planifici bugetul la începutul fiecărei luni. Alocarea unei părți stabilite din venitul tău tuturor cheltuielilor majore înainte de timp poate ajuta să te asiguri că nu pierzi bani, mai ales dacă împarți efectiv fiecare salariu în funcție de cheltuieli imediat ce îl obții.

De exemplu, pentru un venit de 3.000 de lei pe lună, am putea bugeta după cum urmează:

 • Locuință / utilități: 1.000 lei
 • Împrumuturi: 300 lei
 • Mâncare: 500 lei
 • Combustibil: 150 lei
 • Economii: 500 lei
 • Diverse: 200 lei
 • Cheltuieli extra: 280 lei

6 Ține un registru al cheltuielilor

Urmărirea îndeaproape a bugetului lunar este o necesitate pentru oricine caută să economisească bani, dar dacă nu ții evidența cheltuielilor, este posibil să observi că este dificil să vă respecți obiectivele. Menținerea unei evidențe cât de mult a cheltuit pentru diferite tipuri de cheltuieli în fiecare lună te poate ajuta să identifici zonele „cu probleme” și să îți ajustezi obiceiurile de cheltuieli pentru a se potrivi bugetului. Cu toate acestea, urmărirea cheltuielilor poate necesita o atenție serioasă la detalii. În timp ce toată lumea ar trebui să țină evidența cheltuielilor majore precum locuința și rambursarea datoriilor, volumul de atenție pe care îl acorzi cheltuielilor minore crește, în general, cu gravitatea situațiilor financiare.

 • Poate fi la îndemână să ai o agendă unde îți notezi toate cheltuielile. Obișnuiește-te să înregistrezi fiecare cheltuială (în special pentru achizițiile majore). Când poți, notează cheltuielile într-o agenda mai mare sau în Excel pentru înregistrările pe termen lung.
 • Reține că, astăzi, există multe aplicații pe care le poți descărca pe telefon, care te pot ajuta să urmărești cheltuielile (unele dintre ele fiind gratuite).
 • Dacă ai probleme grave cu cheltuirea banilor, păstrează fiecare chitanță. La sfârșitul lunii, împarte cheltuielile pe categorii, apoi fă calculul. Poți fi șocat de cât de mulți bani cheltui pentru achiziții care sunt departe de a fi esențiale.

Verifică de două ori sumele pe care le plătești

Cere întotdeauna chitanța atunci când faci o achiziție în persoană și imprimă întotdeauna o copie a tuturor achizițiilor online pe care le faci. Asigură-te că nu ai fost suprataxat sau facturat pentru articole pe care nu le dorești; vei fi uimit cât de des se întâmplă asta.

 • Să spunem că ești la un bar cu prietenii și unul dintre ei comandă bere pentru grup; asigură-te că nu vor ajunge să fie plătite de tine. În funcție de favoruri de genul acesta, poți ajunge într-o gaura financiară foarte adâncă.
 • Nu împărți nota doar din motive de comoditate. Dacă cheltuielile tale reprezintă o treime din valoarea finală nu ar trebui să te simți obligat să plătești jumătate din notă.
 • Ia în considerare descărcarea unei aplicații de telefon pentru a te ajuta să calculezi mai exact costurile.

8 Începe să economisești cât din timp posibil

Banii strânși în conturile de economii acumulează de obicei dobânzi la o rată procentuală stabilită. Cu cât mai mulți bani rămân în contul de economii, cu atât obții o dobândă mai mare. Astfel, este în avantajul tău să începi economisirea cât mai curând posibil. Chiar dacă ești în măsură să contribui doar la o sumă mică în fiecare lună. Sume relativ mici de numerar rămase în conturile cu dobândă pentru perioade lungi de timp, în cele din urmă, pot acumula de câteva ori valoarea lor inițială.

 • De exemplu, să spunem că ai un loc de muncă unde câștigi un salariu mic. În douăzeci de ani, în cele din urmă, economisești 10.000 de lei și depui acești bani într-un cont cu o dobândă anuală de 4%. Peste 5 ani, acest lucru îți va aduce un profit de aproximativ 2.166,53 lei. Cu toate acestea, dacă ai fi alocat banii cu un an mai devreme, ai fi făcut cu aproximativ 500 de lei în plus în același  perioadă de timp, fără niciun efort suplimentar – un bonus mic, dar nu nesemnificativ.

9 Nu te descuraja

Când ai probleme pentru a economisi bani, este ușor să te enervezi. Situația poate părea fără speranță – poate părea aproape imposibil să economisești banii de care ai nevoie pentru a îți îndeplini obiectivele pe termen lung. Cu toate acestea, oricât de dificil ți s-ar părea, este întotdeauna posibil să începi să economisești bani. Cu cât începi mai devreme, cu atât mai repede poți fi în drum spre securitatea financiară.

Dacă te descurajează situația financiară, ia în considerare să discuți cu un serviciu de consiliere financiară. Aceste agenții, care operează adesea gratuit sau foarte ieftin, există pentru a te ajuta să începi economisirea, astfel încât să îți poți îndeplini obiectivele financiare.

Partea

2

Reducerea cheltuielilor

1 Elimină cheltuielile luxuriante din buget

Dacă ai probleme cu economisirea banilor, este înțelept să începi prin eliminarea anumitor cheltuieli. Multe dintre cheltuielile pe care le asumăm sunt departe de a fi esențiale. Eliminarea cheltuielilor de lux este un prim pas pentru a îți îmbunătăți situația financiară, deoarece acest lucru nu îți va afecta calitatea vieții sau capacitatea de a îți îndeplini în mod eficient sarcinile zilnice. În timp ce poate fi dificil să-ți imaginezi viața fără o mașină fără gaz și un abonament la televiziune prin cablu, poți fi surprins cât de ușor este să trăiești fără aceste lucruri odată ce le elimini din viața ta. Mai jos sunt câteva moduri simple de a reduce cheltuielile de lux:

 • Dezabonează-te de la pachete opționale de televiziune sau internet.
 • Optează pentru un abonament de telefonie mai ieftin
 • Schimbă o mașină scumpă pentru una care este eficientă din punct de vedere al consumului de combustibil și ieftină.
 • Vinde orice gadgeturi electronice care nu sunt folosite.
 • Cumpără articole de îmbrăcăminte și articole de casă de la magazinele care au un preț mai mic.

2 Găsește o locuință care presupune cheltuieli mai mici

Pentru majoritatea oamenilor, costurile aferente locuințelor reprezintă cea mai mare cheltuială în bugetul lor. Din această cauză, economisirea de bani printr-o locuință cu cheltuieli mai mici poate elibera o cantitate substanțială din venitul tău pentru alte activități importante, cum ar fi economisirea pentru pensionare. Deși nu este întotdeauna ușor să-ți schimbi stilul de trai, vei dori să reexaminezi în mod serios situația locuinței tale dacă ai greutăți să îți echilibrezi bugetul.

 • Dacă locuiești cu chirie, poate dorești să încerci să negociezi cu proprietarul pentru o chirie mai ieftină. Întrucât majoritatea proprietarilor doresc să evite riscul de a căuta noi chiriași, este posibil să obții o reducere mai bună dacă ai un istoric bun cu proprietarul.
 • Dacă plătești un credit ipotecar, discută cu creditorul despre refinanțarea împrumutului. S-ar putea să negociezi pentru o rată mai bună dacă ești un plătitor de încredere. Când refinanțezi, încercă să menții programul de rambursare cât mai scurt.

3 Mănâncă ieftin

Mulți oameni cheltuiesc mult pentru mâncare mai mult decât este necesar. În timp ce este ușor să uiți să faci economii atunci când servești masa la restaurantul tău preferat, cheltuielile legate de mâncare pot deveni destul le scapi de sub control. În general, a cumpăra vrac este mai ieftin pe termen lung decât a cumpăra cantități mici de alimente. Achiziționarea de mese individuale la restaurante este cea mai scumpă opțiune dintre toate, așa că efortul de a îți prepara mâncarea în loc de a mânca în oraș, îți poate economisi o mulțime de bani.

 • Alege alimente ieftine, nutritive. În loc să cumperi preparate gata făcute, procesate, încercă să alegi alimentele proaspete. Poți fi surprins de cât de ieftin este să mănânci sănătos!
 • Profită de reduceri. Multe magazine alimentare (în special lanțuri mari) oferă cupoane și reduceri la ghișeul de check-out. Nu le lăsa să se risipească!
 • Dacă ieșiți frecvent în oraș să mâncați, oprește-te. În general este mult mai ieftin să gătești o masă acasă decât să comanzi un fel de mâncare echivalent într-un restaurant. Gătirea regulată a propriei mese te va învață, de asemenea, o abilitate valoroasă pe care o poți folosi pentru a distra prietenii, pentru a a-ți satisface familia și pentru a atrage chiar și interesele romantice.

4 Reducerea consumului de energie

Majoritatea oamenilor acceptă prețul pe factura de utilități în fiecare lună fără întrebare. De fapt, este posibil să îți reduci foarte mult consumul de energie (și astfel factura lunară) cu doar câțiva pași simpli. Aceste trucuri sunt atât de ușoare încât practic nu există niciun motiv pentru a le evita dacă dorești să economisești bani. Cel mai bine, reducerea cantității de energie pe care o utilizezi reduce și cantitatea de poluare pe care o produci indirect, reducând la minimum impactul asupra mediului global.

 • Oprește luminile când nu ești în jur. Nu există niciun motiv să lași luminile aprinse dacă nu ești în cameră (sau în casă), așa că oprește-le când pleci.
 • Evitați să folosești aerul condiționat atunci când nu este esențial. Pentru răcori camera, deschide ferestrele sau folosește un mic ventilator. Pentru a te încălzi, poartă mai multe straturi de îmbrăcăminte sau acoperă-te cu o pătură.
 • Dacă poți, investește în panouri solare. Ca o investiție serioasă în propriul viitor (precum și în planeta), panourile solare sunt calea de urmat. Deși costurile inițiale pot fi destul de mari, tehnologia solară devine mai ieftină cu fiecare an care trece.

5 Folosește mijloace de transport mai ieftine

Deținerea și întreținerea unei mașini poate consuma o mare parte din venitul tău. În funcție de cât de mult conduci, combustibilul te poate costa sute de lei pe lună. În plus, se vor adăuga și taxele și cheltuielile de întreținere. În loc să conduci, folosește în schimb o opțiune alternativă ieftină (sau gratuită). Nu numai că acest lucru va economisi bani, dar îți va permite, de asemenea, să faci mișcare zilnic și să reduci stresul.

 • Caută opțiuni de transport public din apropierea. În funcție de zona în care locuiești, este posibil să ai la dispoziție o varietate de opțiuni ieftine pentru transportul public. Majoritatea orașelor mari vor avea linii de metrou, metrou sau tramvai care circulă în oraș și în afara orașului, în timp ce orașele de dimensiuni medii pot avea sisteme de autobuz sau tren pe care le poți folosi.
 • Ia în considerare mersul pe jos sau bicicleta pentru a merge la job. Dacă locuiești suficient de aproape de locul tău de muncă, ambele sunt modalități excelente de a te ajuta să ajungi la muncă gratuit.
 • Ia în considerare rezervarea biletelor de avion și biletele de tren în avans online, pentru că nu doar economisești timp, dar economisești și bani. De multe ori există oferte pentru cei care rezervă din timp.

6 Distrează-te ieftin (sau gratuit)

Deși reducerea cheltuielilor personale poate însemna reducerea luxului din viața ta, nu trebuie neapărat să încetezi să te distrezi dacă încerci să economisești bani. Schimbarea obiceiurilor de petrecere a timpului liber și a activităților de agrement în cele mai accesibile locații îți permit să atingi echilibrul perfect între distracție și responsabilitate. Poți fi uimit de cantitatea de distracție pe care o poți avea cu un buget mic!

 • Fii la curent cu evenimentele din comunitate. Astăzi, majoritatea orașelor au un calendar de evenimente online care enumeră evenimentele viitoare în zona locală. Adesea, evenimentele ținute de administrația locală sau de asociațiile comunitare vor fi ieftine sau chiar gratuite. De exemplu, într-un oraș de dimensiuni medii, este adesea posibil să vizitezi expoziții de artă gratuite, să vizionezi filme într-un parc local și să participi la mitinguri comunitare bazate pe donații.
 • Față de filme și jocuri video, cărțile sunt ieftine (mai ales dacă le cumperi de la un anticariat). Cărțile bune pot fi absolut captivante, permițându-ți să experimentezi viața prin ochii unor personaje interesante sau să înveți lucruri noi pe care altfel nu le-ai mai întâlnit.
 • Bucură-te de activități ieftine cu prietenii. Poți face o mulțime de lucruri cu prietenii care necesită bani puțini sau chiar deloc. De exemplu, încercați să mergeți într-o drumeție, să jucați un board-game, să explorați o parte din oraș în care nu ați fost niciodată sau să faceți sport.

7 Evită dependențele scumpe  

Anumite obiceiuri dăunătoare pot îngreuna serios eforturile tale de a economisi bani. În cele mai grave cazuri, aceste obiceiuri pot deveni dependențe grave care sunt aproape imposibil de învins fără ajutor. Mai rău, multe dintre aceste dependențe pot fi extrem de periculoase pentru sănătatea ta pe termen lung.

 • Nu fuma. Astăzi, efectele nocive ale fumatului sunt binecunoscute. Cancerul pulmonar, boli de inimă, accident vascular cerebral și o varietate de alte boli grave sunt cunoscute ca fiind cauzate de fumat. În plus, țigările sunt scumpe.
 • Nu bea excesiv. În timp ce o băutură sau două cu prietenii nu îți vor face rău, alcoolul excesiv poate cauza probleme pe termen lung, cum ar fi bolile hepatice, funcția mentală afectată, creșterea în greutate, delirul și chiar moartea. În plus, dependența de alcool poate fi o povară financiară masivă.

Partea

3

Cheltuie banii inteligent

1 Achiziționează mai întâi lucruri esențiale

 Când vine vorba de a cheltui bani, există anumite lucruri la care nu poți renunța. Aceste lucruri (și anume, mâncarea, apa, utilitățile și îmbrăcămintea) sunt prima ta prioritate atunci când vine vorba de cheltuirea banilor. Așa că vei dori să te asiguri că ai suficienți bani pentru a acoperi aceste cerințe minime înainte de a dedica bani pentru orice altceva .

 • Cu toate acestea, doar pentru că lucrurile precum mâncarea, apa și locuința sunt importante nu înseamnă neapărat că trebuie să aloci tot bugetul pentru ele. De exemplu, reducerea cantității de mâncare pe care o cumperi este o modalitate simplă de a reduce drastic cheltuielile alimentare. În aceeași linie, mutarea într-o zonă cu chirii ieftine sau prețuri la locuințe reduse este o modalitate excelentă de a cheltui mai puțin pentru locuințe.

2 Economisește pentru un fond de urgență

Dacă nu ai deja un fond de urgență cu suficienți bani pentru a putea supraviețui dacă îți pierzi brusc veniturile, începe să contribui imediat la unul. Dacă ai o sumă rezonabilă de bani depozitată într-un cont sigur de economii îți oferă libertatea de a îți cauta comod un job în cazul în care îți pierzi locul de muncă. După ce vei acoperi cheltuielile esențiale, vei dori să depui o parte din venitul tău pentru crearea acestui cont de economii până când vei avea suficiente economii pentru a acoperi aproximativ 3-6 luni în cazul în care rămâi fără venit.

 • Pe lângă faptul că îți oferi liniștea de a ști că vei fi OK în caz de dificultăți în carieră, un fond de urgență îți poate câștiga bani pe termen lung. Dacă îți pierzi locul de muncă și nu ai un fond de urgență, poți fi obligat să accepți prima ofertă de muncă pe care o primești, chiar dacă nu este remunerată bine. Pe de altă parte, dacă poți supraviețui fără să lucrezi o perioadă, îți poți permite să fii mult mai selectiv și să alegi un loc de muncă mai bine plătit.

3 Plătește-ți datoriile

Lăsate necontrolate, datoriile pot îngreuna serios eforturile de a economisi bani. Dacă vei efectua doar plățile minime din creditul tău, vei ajunge să plătești mult mai mult pe viața împrumutului decât dacă l-ai plăti mai repede. Economisește bani pe termen lung alocând o bună parte din venitul tău plății datoriei, astfel încât să îți poți achita datoria cât mai repede posibil. Ca regulă generală, să îți plătești mai întâi împrumuturile cu cea mai mare dobândă este cea mai eficientă metodă.

 • După ce ți-ai acoperit cheltuielile esențiale și ai creat un fond de urgență cu dimensiuni rezonabile, poți aloca în condiții de siguranță aproape întregul venit suplimentar pentru a îți plăti datoria. Pe de altă parte, dacă nu ai un fond de urgență, este posibil să fii nevoit să îți împarți venitul suplimentar, astfel încât să utilizezi o parte pentru a îți achita datoria în fiecare lună, în timp ce o parte o transferi simultan în fondul de urgență.
 • Dacă ai mai multe surse de datorie care se dovedesc copleșitoare, încearcă să îți refinanțezi datoriile. Poate fi posibil să îți treci toate datoriile într-un singur împrumut cu o rată a dobânzii mai mică. Este important de reținut, însă, că programele de rambursare a acestor împrumuturi consolidate pot fi mai lungi decât cele pentru datoria inițială.
 • De asemenea, poate dorești să încerci să negociezi direct cu creditorul pentru o rată a dobânzii mai mică. Nu este în interesul cel mai bun al creditorului să te lase să intri în faliment, deci poate fi de acord cu o rată a dobânzii mai mică pentru a-ți permite să plătești împrumutul.

4 Continuă să economisești

Dacă ai creat un fond de urgență și ai plătit toate (sau aproape toate) datoriile, probabil veți dori să începi să puni banii în plus într-un cont de economii. Banii pe care îi economisești în acest fel diferă de fondul de urgență – în timp ce vei dori să apelezi la fondul urgență în anumite situații este mai bine să ai alte economii pentru achiziții importante, cum ar fi reparațiile mașinii. Cu toate acestea, în general, vei dori să eviți utilizarea economiilor, astfel încât, în timp, economiile totale să crească. Dacă poți, încercă să aloci cel puțin 10-15% din venitul tău lunar economiilor.

 • Când ești plătit, poate fi tentant să faci imediat o achiziție de impuls. Pentru a evita acest lucru, depune economiile într-un cont imediat ce ești plătit. Această practică te poate ajuta să eviți cheltuielile inutile și să acumulezi o sumă bună de bani de-a lungul anilor.
 • O idee și mai bună este să automatizezi cât mai mult din procesul de economisire, astfel încât să nu ai acces la bani. De exemplu, discută cu angajatorul despre crearea unui sistem de depozitare automat prin bancă. În acest fel, poți transfera o sumă stabilită sau procentul fiecărui câștig într-un cont de verificare sau de economii fără a fi necesar să depui eforturi suplimentare.

5 Cheltuiește inteligent când achiziționezi bunuri care nu sunt esențiale

Dacă, după ce ai adăugat o sumă din veniturile tale în contul de  economii în fiecare lună, rămâi cu bani în plus, ar trebui să iei în considerare să faci anumite investiții neesențiale care îți pot îmbunătăți productivitatea, câștigul potențial și calitatea vieții pe termen lung. Deși aceste tipuri de achiziții nu sunt esențiale în modul în care nu sunt alimente, apă și achiziții pentru locuință, ele sunt alegeri inteligente pe termen lung care te pot ajuta să economisești bani în timp.

 • De exemplu, cumpărarea unui scaun ergonomic pentru a sta în timp ce lucrezi nu este absolut esențială, dar este o alegere inteligentă pe termen lung, deoarece îți permite să lucrezi mai confortabil în timp ce minimizezi durerile de spate (ceea ce, întâmplător, poate fi costisitor de tratat dacă se dezvoltă într-o problemă gravă).

Te-a ajutat acest articol?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *