Cum să faci față stresului cotidian

Cum să faci față stresului cotidian

Scris de: Nedelcu Adina

Urmărind știrile poți simți că lumea se află pe o pantă descendentă. Urmărind faptul că lumea este într-un impas din punct de vedere climateric, medical și politic, este greu să nu fii stresat. Nu lăsa acest stres să preia controlul! Să fii informat este util până la un moment, dar dacă îți faci griji în fiecare zi despre situația în care se află lumea, nu ajuți pe nimeni. Fii pragmatic cu consumul de știri. În loc să urmărești poveștile care te fac să te simți inconfortabil, găsește o modalitate de a face o diferență pozitivă. Fii atent la nivelul tău de stres și cere ajutor dacă ai nevoie.

Partea

1

Selectează știrile pe care le urmărești

1 Evită știrile dimineața

Știrile negative dimineața îți pot afecta starea de spirit pentru restul zilei. Când te trezești, încearcă să te menții pozitiv. Verifică vremea și traficul dacă dorești, dar evită alte tipuri de știri până mai târziu în zi.

 • Pentru a te pune într-o dispoziție pozitivă, încercă să faci câteva exerciții dimineața sau să ieși la alergat. Poți chiar să îți setezi ceasul deșteptător pentru a te trezi cu sunete din natură.
 • Dacă simți nevoia să asculți ceva dimineața, încercă un podcast sau muzică.
 • Dezactivează notificările legate de știri pe telefon, astfel încât să nu te trezești cu știri negative.

2 Limitează expunerea la mass-media electronică

În timp ce dorești să rămâi informat, prea multe surse de știri pot provoca anxietate. Controlează modalitățile prin care accesezi știrile. Ia în considerare să citești știrile doar o dată pe zi, o dată pe săptămână, sau deloc dacă îți afectează cu adevărat starea de spirit.

 • Dacă multe știri le accesezi prin intermediul social media, ia în considerare deconectarea de la rețelele de socializare.
 • Dezactivează alertele automate de știri de pe telefon și computer.
 • Șterge toate aplicațiile de știri pe care le-ai descărcat.
 • Ia în calcul să citești un ziar care apare o dată pe săptămână.

3 Stabilește-ți un program când să urmărești știrile

În loc să citești știrile tot timpul sau să te deconectezi complet, programează orele pentru a fi la curent cu noutățile. Alege un moment al zilei în care nu ești stresat sau încercă să te calmezi. Imediat după prânz s-ar putea să fie un moment bun, deoarece s-ar putea să te afli într-o stare de spirit mai optimistă.

 • Observă intervalele pe care le oferi în mod normal pentru a urmări știrile și întrebă-te dacă contribuie la stresul tău. Citești știrile înainte de a te culca? Dacă devii stresat, te-ar putea împiedica să dormi.

4 Înlocuiește știrile rapide cu cercetări aprofundate

Presa poate deveni o dependență, deoarece este negativă, rapidă și continuă. Urmărirea știrilor în curs de actualizare nu te ajută neapărat să gândești, să pui întrebări și să înveți. Înlocuiește consumul de știri cu cercetări aprofundate care îți vor spori cu adevărat cunoștințele despre diverse probleme

 • Citește formatul lung al articolelor de știri care explorează istoria subiectului, mai degrabă decât doar manifestările curente.
 • Relaxează-te citind anumite cărți pe subiectul care te interesează.
 • Urmărește documentare despre evenimente istorice majore.

5 Nu mai accesa sursele de știri care sunt foarte negativiste

Toate sursele de știri includ dezastre naționale și alte evoluții tulburătoare. Cu toate acestea, unele ziare includ o abundență de rapoarte înspăimântătoare și titluri negativiste deliberat. Deoarece creierul nostru se bazează pe informații negative mai ușor decât informațiile pozitive, unele surse de știri sunt negativiste pentru a „agăța” cititorii. Încercă să eviți orice sursă de știri care te face să te simți neputincioși, nedreptățiți sau copleșiți.

 • Concentrează-te pe știrile realiste
 • Oprește-te să citești orice sursă de știri care te face să te simți supărat din cauza oamenilor neputincioși, cum ar fi refugiații de război sau familii cu venituri mici.
 • Verifică cum te simți după ce citești, vizionezi sau auzi știri de la o sursă pe care o preferi.
 • Nu mai citi, urmări și asculta sursele care te fac să te simțiți cel mai rău.

Partea

2

Ia atitudine asupra problemelor care te îngrijorează

1 Identifică oportunități de acțiune în comunitate

Dacă știrile te fac să te simți neputincios, doar amintește-ți că poți face o schimbare și poți îmbunătăți viața altora. Începe prin a evalua problemele care te interesează. Apoi încercă să creezi un plan despre modalitățile prin care poți face o schimbare în comunitatea locală.

 • De exemplu, dacă oamenii fără adăpost reprezintă o problemă care te îngrijorează, contactează centrele de ajutor. Întrebă-i dacă au nevoie de haine sau mâncare. Pornește o campanie pentru a colecta alimentele necesare.

2 Sprijină un candidat care îți împărtășește valorile

Dacă ești stresat de direcția politică a țării tale, implicarea te va face să te simți mai bine. În loc să citești știrile și să te îngrijorezi, implică-te voluntar într-o campanie politică. În timpul alegerilor, cercetează candidații și alegătorii pentru a obține votul pentru cei pe care îi susții.

3 Fă lobby pe aleșii tăi

Eforturile direcționate împotriva subiectelor care te preocupă, îți vor scădea stresul și îți vor îmbunătăți bunăstarea generală.

 • Politicienii iau serios apelurile telefonice. Sună, spune-le plănuiești să votezi la următoarele alegeri și apoi spune-le cum vrei să votezi.
 • Scrie scrisori, trimite faxuri și trimite e-mailuri.

4 Susține cauza pentru care lupți

Alătură-te unui grup care pledează pentru cauzele care te interesează

Alege o problemă care contează pentru tine și dedică-te acesteia. Dacă ești stresat de mediu, căută modalități de a îți micșora amprenta asupra mediului, de a face lobby pe afacerile locale care protejează mediul.

5 Oferă-te voluntar pentru a-i ajuta pe ceilalți

Folosește energia pe care o risipești stresându-te pentru a face diferența în comunitatea. Contactează centrul local, biserica, centrul pentru persoane fără adăpost sau un spital și întrebă despre oportunitățile de voluntariat.

 • Ia în considerare să faci voluntariat la o cantină locală.

6 Fă-ți un plan de „evadare” dacă ai impresia că anumite evenimente îți pot afecta viața

Dacă evenimentele curente ar putea să te afecteze direct, este posibil să te simți amenințat de fiecare dată când citești ziarul sau asculți radioul. Găsește modalități de a crea o plasă de siguranță pentru tine și familie atunci când te simți amenințat. Economisește bani acolo unde poți și asigură-te că sunt depozitați undeva unde îi poți accesa într-un moment de criză.

 • Efectuează planuri de rezervă dacă îți faceți griji că stilul de viață actual poate deveni insustenibil. De exemplu, dacă îți este frică să nu îți pierzi locul de muncă din cauza unei crize economice, elaborează un plan despre cum te poți susține.
 • Dacă îți faci griji cu privire la efectele schimbărilor climaterice asupra casei care se află într-o zonă de risc, crează un plan de dezastru împreună cu familia.

7 Conectează-te cu alte persoane care ar putea fi afectate de climatul politic

Alte persoane care sunt afectate de evoluțiile actuale care te preocupă pot fi o mare sursă de sprijin. Conectează-te personal și online cu alte persoane care îți împărtășesc problema sau care doresc să te sprijine.

 • Dacă ești dintr-o altă țară și familia ta include membri care se tem de deportare, alătură-te unui grup care susține imigranții și ia contact cu familii aflate in aceeași situație, precum și cu voluntarii care sunt acolo pentru a te ajuta.
 • Acolo unde nu există rețele, creează-le. Dacă ești bolnav cronic și te îngrijorezi că poți pierde asistența medicală, formează o coaliție cu alte persoane cu dizabilități, pentru a vă ajuta reciproc în momentele de criză. Poți crea chiar un ONG.

Partea

3

Gestionarea stresului și a anxietății provocate de mass-media

1 Fă o pauză pentru a verifica cum reacționează corpul tău când citești/asculți știrile

Fă o pauză în timp ce citești știrile sau discuți despre politică și observă modul în care reacționează corpul tău. În primul rând, oprește-te și respiră. Stai liniștit și observă cum te simți. Observă dacă ești liniștit sau stresat, încordat.

 • Observă ce părți ale corpului sunt tensionate. Respiră adânc și relaxă-ți umerii, gâtul, fața sau orice altă parte a corpului care este încordată.
 • Încetinește-ți gândurile stresante verificând cele cinci simțuri. Apoi, tine cont de ceea ce vezi, atingi, miroși, guști și auzi.
 • Dacă te simți tensionat când discuți despre politică cu prietenii, ia o pauză. Ridică-te și întinde-te, bea un pahar cu apă sau ia o gustare. Încheie conversația dacă te stresează spunând politicos: „Îmi pare rău, dar am observat că acest subiect mă stresează. Hai să vorbim despre altceva!”

2 Mănâncă sănătos

O nutriție corectă,  exercițiile fizice și odihna te vor ajuta să simți mai puțin stres.  Mănâncă trei mese pe zi, precum și gustări sănătoase și satisfăcătoare. Nu mânca în exces și nu te stresa cu diete inutile. Mănâncă o varietate de alimente pentru a obține nutrienții de care ai nevoie.

 • Nu te uita la știri în timp ce mănânci. Încercă în schimb să citești o carte, să discuți sau să te concentrezi asupra mâncării.

3 Fă exerciții pentru a reduce stresul 

Încearcă să execuți aproximativ 150 de minute de activitate fizică în fiecare săptămână. Exercițiile te ajută să ameliorezi stresul și să reduci inflamația.

 • În loc să-ți începi ziua cu știrile, mergi la alergat sau înot.
 • Mișcarea este o modalitate bună de a face față anxietății. Dacă te simțiți stresat, ridică-te și fă o plimbare sau execută câteva exerciții.

4 Dormi suficient

Dacă ești adult, ai nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte, iar dacă ești adolescent, ai nevoie de 9-11 ore de somn. Dormi într-o cameră întunecată și liniștită. Fă tot posibilul să dormi toată noaptea.

 • Evită aparatele electronice cu o oră înainte de culcare.
 • Nu urmări știrile seara. Nu numai că timpul petrecut în fața televizorului îți perturbă somnul, dar știrile negative te vor face să te simți agitat și să nu te poți relaxa.
 • Trezește-te fără alarmă când poți.
 • Limitează cofeina, care te poate menține treaz, și alcoolul, care afectează calitatea somnului.

5 Cere ajutor dacă nivelul de stres îți afectează viața

Vorbește cu medicul sau terapeutul despre nivelul tău de stres. Este posibil să suferi de anxietate iar urmăritul știrilor îți poate agrava stările. În timp ce nu poți controla știrile, poți învăța să îți reglezi răspunsul emoțional asupra lor.

 • Folosește terapia cognitivă comportamentală. Terapia cognitivă comportamentală te învață să-ți recunoști temerile și impactul lor asupra gândirii și luării deciziilor.

Te-a ajutat acest articol?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *