Cum să fii încrezător

Cum să fii încrezător

Scris de: Nedelcu Adina

Încrederea este un lucru foarte dificil. Este atât de dificil să ne simțim bine cu noi, încât de multe ori cautăm confirmări din partea altora, când ar trebui să depindem doar de noi. Vestea bună este noi suntem regizorii încrederii pe care o avem în noi și putem lucra pentru a dezvolta această abilitate.

Partea

1

Adoptă o atitudine încrezătoare

1 Adoptă un look încrezător

Dacă știi că arăți ca o persoană sigură și capabilă, în cele din urmă vei începe să te simți încrezător. Ar trebui să te îmbraci cum te simți cel mai bine – nu ceea ce crezi că este încrezător. Încercă aceste trucuri:

 • Alocă puțin timp în fiecare zi igienei personale și asigură-te că te prezinți bine. Fă duș zilnic, spăla-te pe dinți și folosește ața dentară și soluții pentru îngrijirea pielii și a parului.
 • Nu trebuie să îți schimbi garderoba pentru a te simți mai bine în hainele tale. Atâta timp cât ești curat, confortabil și te simți bine, ești pregătit pentru încredere! Nu uita, arătați mai încrezători atunci când te bucuri de ceea ce porți!
 • Ai grijă să nu îți bazezi încrederea pe aspectul exterior. Exersează să porți haine care te fac să te simți nonconformist pentru o zi întreagă și încearcă să simți încredere fără să te bazezi pe aspect.
 • Un obiectiv pe termen lung poate fi acela de a îți deschide propria afacere. Un obiectiv de fitness ar putea fi să fii în formă. Un obiectiv personal ar putea fi o zi cu familia. Aceste obiective pot fi foarte ample.

2 Perfecționează-ți postura

Modul în care arăți comunică multe despre tine, așa că asigură-te că le spui celorlalți că ești încrezător și responsabil. Ține-ți umerii înapoi, coloana vertebrală dreaptă și bărbia ridicată. Mergeți cu scopul în loc să vă trageți picioarele și stați drept. Când arăți ca o persoană încrezătoare în exterior, vei fi abordat ca unul de lumea din jur.

 • Nu îi vei păcăli doar pe toți ceilalți – te vei păcăli și pe tine. Cercetări recente arată că poziționarea corpului indică și minții o poziție încrezătoare – așa că o postură încrezătoare te va face să te simți cu adevărat responsabil. Și, pentru a completa, limbajul corporal încrezător a fost legat și de niveluri mai scăzute de stres.

3 Zâmbește

Zâmbește constant – vei fi surprins de modul în care chiar și cele mai mici zâmbete pot dezarma multe situații sociale și pot face pe toată lumea să se simtă mai confortabil. De fapt, cercetările arată că zâmbetul reduce hormonii stresului din creier. Îți poți imagina că te apropii de cineva care se încruntă? Nu, mulțumesc.

 • Dacă ești îngrijorat, zâmbetul tău este fals. Un zâmbet fals poate fi văzut de la o kilometrii distanță. Pe de altă parte, dacă ești cu adevărat fericit încrederea ta va ajunge la cote maxime.

4 Menține contact vizual

Este o schimbare subtilă, dar poate face minuni asupra modului în care ceilalți te percep. Nu îți fie teamă să întâlnești privirea altcuiva; arată nu numai că ești o persoană demnă de a comunica, dar îi spune că îi respecti, îi recunoști prezența și că ești interesat de conversație. Nu ai vrea să fii nepoliticos sau lipsit de respect.

 • Ochii noștri sunt unici. Sunt ferestre către suflet, dacă vrei, și ne prezintă atenția și sentimentele. Prin contact vizual, vei îmbunătăți calitatea interacțiunilor tale, pe lângă faptul că vei părea mai încrezători. De fapt, vei deveni mai simpatic și mai de încredere, iar cei care vorbesc cu tine se vor simți mai apreciați. Dacă nu o poți face pentru tine, fă-o pentru ei!

5 Menține un limbaj al corpului prietenos

Dacă vedeți o persoană retrasă în colț care se preface că joacă jocuri pe telefonul mobil, chiar vei merge să o saluți? Probabil ca nu. Dacă vrei ca alții să se apropie de tine, asigură-te că ești abordabil!

 • Adoptă o postură prietenească. Dacă ai brațele și picioarele încrucișate, spui lumii că nu ești interesat să o întâmpini. Același lucru este valabil și pentru față și mâini – dacă este clar că ești preocupat de altceva (fie că este un gând sau iPhone-ul tău), oamenii vor înțelege aluzia.
 • Nu fi prea conștient de limbajul corpului. Când începi să simți încredere, vei începe în mod natural să îți îmbunătățești poziția.

Partea

2

Gândește încrezător

1 Recunoaște-ți talentele și calitățile și notează-le

Indiferent cât de jos te-ai simți, încearcă să te încurajezi și amintește-ți lucrurile la care excelezi. Concentrarea pe atributele tale mai bune te va distrage de la defectele percepute și îți va spori sentimentul de valoare. Gândește-te la calitățile tale când vine vorba de  prietenie, talente și, mai ales, personalitate.

 • Gândește-te la complimente de la alte persoane. Ce ti-au spus despre tine? Ceva pe care altfel nu l-ai observat sau recunoscut? Poate că ți-au remarcat zâmbetul sau abilitatea de a rămâne rece și conectat în situații stresante.
 • Amintește-ți realizările din trecut. Poate fi ceva recunoscut de alți oameni, cum ar fi că ești în elita clasei tale, sau ceva despre care știi doar tu, act de caritate pe care l-ai făcut pentru a ușura viața altcuiva. Realizează cât de grozav a fost acest lucru.
 • Gândește-te la calitățile pe care încerci să le cultivi. Nimeni nu este perfect, dar dacă încerci activ să fii o persoană bună și onorabilă, dă-ți un credit pentru efort. Faptul că te gândești să te îmbunătățești spune că ești umil și cu inimă bună, iar acestea sunt atribute pozitive.

2 Gândește-te la obstacolele care stau în calea încrederii tale

Ia o foaie de hârtie și scrie toate lucrurile despre care crezi că te împiedică să devii încrezător, de exemplu, note proaste, ești introvert, nu ai mulți prieteni etc. Întrebă-te acum: Este real sau logic? Sau sunt doar presupuneri din partea mea?

 • Iată un exemplu: nu ai obținut note bune la ultimul test de matematică, așa că, drept rezultat, nu ești încrezător când vine vorba de următorul test. Întreabă-te însă: Dacă ai învăța foarte mult, ai lucra cu profesorul și te-ai pregăti pentru test, ti-ar fi mai bine? DA. Acesta a fost doar un eveniment și nu are nicio legătură cu tine. Ai absolut ZERO motive pentru a nu fi încrezător.

3 Amintește-ți că toată lumea are probleme cu încrederea

Unii oameni sunt foarte buni să o ascundă, dar aproape fiecare persoană s-a luptat cu încrederea în sine la un moment dat. Nu ești singur! Și dacă te poți gândi la cineva pe care admiri pentru că are încredere, șansele sunt că există o situație în care nu mai este atât de încrezătoare. Încrederea este rareori universală.

 • Nu te mai compara cu ceilalți. Nu totul este o competiție, iar vizionarea vieții în acest fel te va epuiza. Nu trebuie să fii cea mai inteligentă, cea mai frumoasă, cea mai populară persoană pentru a fi fericit. Dacă ai o serie concurențială puternică pe care nu o poți ignora complet, încercă să concurezi cu tine însuți și încercă să evoluezi în continuare.

4 Privește încrederea ca pe un proces, nu ca pe o realizare unică

A avea încredere nu este o linie de sosire pe care o treci o singură dată, iar procesul nu va merge întotdeauna înainte – vor exista zile în care simți că începi de la 0. Respiră adânc, amintește-ți de obstacolele pe care le-ai eliminat deja și decide-te să continui. În cele mai dificile momente, este bine să-ți faci datoria și să te încurajezi chiar dacă nu ai făcut nimic.

 • Șansele sunt că nu îți vei da seama că ești încrezător până când nu ești deja. A existat o zi în care ți-ai dat seama că ești inteligent, amuzant, inventiv sau punctual? Probabil ca nu. Deci, dacă nu vezi schimbări imediate, să știi că este doar pentru că privești prea în detaliu.

5 Amintește-ți că încrederea este ceva cu care te-ai născut

Când ai ieșit din pântecele mamei tale, nu ți-a păsat cu adevărat cine te-a auzit plângând sau cât de moale îți era capul.  Societatea a fost cea care a arătat cu un deget spre tine și te-a făcut să simți că ai fi nevoit să crești. Să înveți. Știi ce se spune despre lucrurile învățate? Ele pot fi neînvățate.

 • Apelează la acea încredere cu care te-ai născut. Este acolo, este doar îngropat sub ani de expunere la laude, amenințări și judecăți percepute. Elimină-i pe toți ceilalți din imagine. Nu contează. Nu au nimic de-a face cu tine.„Tu” există în afară de orice altă judecată.

6 Scoate-ți nesiguranța din gânduri

Lipsa de încredere nu are nicio legătură cu lumea externă, așa că trebuie să ți-o scoți din cap. Dacă te surprinzi purtând un dialog interior, oprește-te. Lumea se învârte în jurul tău – învârte-te cu ea. Singurul moment care există este acum. Nu vrei să faci parte din el?

 • mare parte din lume există în afara capului tău (dacă mergem cu presupunerea că realitatea este așa cum pare). Gândirea constantă la ceea ce simți sau cum arăți te scoate din moment. Încearcă să nu te gândești la trecut sau la viitor. Concentrează-te asupra a ceea ce ai în față – probabil că este ceva interesant.

Partea 3

Exersează încrederea

1 Identifică-ți interesele

Dacă există un sport sau un hobby la care ți-ai dorit întotdeauna să fii bun, acum este momentul! Îmbunătățirea abilităților îți va consolida talentul și, ulterior, îți va spori încrederea. Învață să cânți la un instrument muzical sau o învață o limbă străină.

 • Nu te descuraja dacă nu te descurci imediat. Amintește-ți că învățarea este un proces și că ești în el pentru micile victorii și timpul relaxant de recreere.
 • Optează pentru un hobby pe care îl poți face cu un grup. Găsirea persoanelor care au aceleași păreri și care îți împărtășesc interesele poate fi o modalitate ușoară de a îți face prieteni și de a îți da încrede.

2 Vorbește cu persoane necunoscute

Încrederea este mai mult decât o stare de spirit – este un obicei. Deci, pentru a fi încrezător, trebuie să faci lucruri încrezătoare. Unul dintre acestea este conversația cu străini. La început este intimidant, dar de fiecare dată vei fi din ce în ce mai relaxat.

Nu ai oportunități, nu? Ce zici de barista de la cafeneaua ta? Fata de la casa magazinului alimentar? Străini întâmplători pe care îi întâlnești pe stradă?

3 Nu-ți cere scuze într-un mod exagerat

A putea spune că îți pare rău este o trăsătură bună. Cu toate acestea, ai grijă să o spui numai atunci când este necesar. Să-ți ceri scuze când ai neglijat sau ai deranjat pe cineva este politicos; scuzându-te atunci când nu ai făcut nimic greșit, totuși, te poate face să te simți subordonat. Înainte de a spun că îți pare rău, gândește-te o secundă pentru a te asigura că este o situație care are nevoie de fapt de scuze de la tine.

 • Folosiți soluții alternative. Îți poți exprima simpatia sau regretul fără a-ți cere scuze. De exemplu, dacă îți faci griji cu privire la deranjarea cuiva, ai putea spune „Sper că nu au fost prea multe probleme” în loc să revii la „Îmi pare rău”
 • Cererea de scuze te face să pari nesigur de tine. Asta nu are sens pentru că nu ești inferior nimănui. De ce să-ți ceri scuze dacă nu ai făcut nimic rău? La urma urmei, chiar vrei să spui asta? Și dacă îți ceri scuze tot timpul, pierde valoare. A îți părea rău pentru tot înseamnă că nu îți pare rău pentru nimic. Gândește-te la „Îmi pare rău” ca „Te iubesc”. Ar trebui spus doar cu grijă.

4 Acceptă complimentele într-un mod delicat

Nu te gândi că este nemeritat și nu da din umeri – deține-l! L-ai meritat! Fă contact vizual, zâmbește și spune „mulțumesc”. Arată că ești politicos și ai un sentiment sigur al valorii de sine.

 • Răspunde cu un compliment în schimb. Dacă încă nu te simți confortabil să faci complimente, încearcă să le dai înapoi după ce ai acceptat. Acest lucru te poate ajuta să simțiți că scorul este „egal” și nu ai fost prea mândru.

5 Construiește-ți încrederea ajutându-i pe ceilalți

Nu toate complimentele trebuie să le întorci pe loc, poți face de exemplu o fapta buna neanunțată. Le vei lumina ziua și te vei simți mai bine cu tine. Când devii o sursă de pozitivitate, alții vor căuta să fie în jurul tău, consolidând vibrațiile bune.

 • mulțime de oameni nu sunt buni să primească complimente. Șansele sunt dacă îi faci cuiva unul, acesta va răspunde cu unul în schimb. Asigură-te că vorbești corect sau s-ar putea să răspundă sceptic – „Hei, îmi place foarte mult cămașa pe care o porți. A fost făcută în China?” s-ar putea să nu primească cel mai bun răspuns.

6 Renunță la cei care te trag în jos

Este greu să fii încrezător într-un grup de oameni despre care simți că te judecă constant. Ai putea fi în mod natural cel mai extrovertit, sigur de sine, dar cu acești oameni, te transformi într-un cățeluș care nu a fost îngrijit suficient de bine. Acei oameni trebuie priviți ca un obicei prost.

 • Este important să te apropii de alții care simți că te fac să simți că ești cea mai bună versiune a ta care ar putea exista. Doar în jurul acestor oameni vei putea obține creșterea pe care ți-o dorești.

7 Încetinește

Mulți oameni nu au în față un public, și chiar mai mulți oameni nu vorbesc în public. Dacă te regăsești într-una dintre aceste situații, este important să te calmezi. Când ești nervos, ai tendința de a accelera doar pentru a rezolva totul. Nu face asta. Un indiciu este că ești nervos.

 • Punctul numărul unu este respirația. Când respirăm scurt și repede, este un indiciu pentru a ne lupta sau a fugi. Liniștește-te și respiră normal.

 

 • Punctul numărul doi este acela de a îți încetini conștient acțiunile. Gândește-te la un copil de șase ani care a consumat mult zahăr – asta ești acum. Potrivește-ți acțiunile cu respirația.

8 Așteaptă-te să ai succes

Când credem că vom eșua, nu prea încercăm la fel de mult. Când credem că nu suntem suficient de buni, acționăm adesea nu suficient de bine. Dacă te aștepți la succes, s-ar putea să îl obții. Pesimismul îți poate submina abilitățile.

 • Chiar acum probabil că spui: „Nu sunt un predictor precis al viitorului! Așteptarea succesului nu este logică – nu ai distrus logica doar acum o secundă ?!” Ei bine, da, dar gândește-te astfel: de multe ori te aștepți la eșec, deci de ce să nu te aștepți la succes? Ambele sunt circumstanțe posibile și, în majoritatea lor, una nu este mai probabilă decât cealaltă.
 • Concentrează-te pe ceea ce dorești, mai degrabă decât pe ceea ce nu dorești.

9 Asumă-ți riscuri

Pentru a evolua în viață, trebuie să întâlnești experiențe care te obligă să înveți. Nu poți excela la asta chiar de la început. Dacă continui să faci ceea ce ai făcut întotdeauna, nu vei fi niciodată mai bun la … nimic. Trebuie să riști să crești.

 • Eșecul este inevitabil. Se întâmplă întotdeauna. Și nu contează. Singura parte importantă este că te întorci asupra obiectivului tău. Toată lumea se confruntă cu contracarări, dar nu toată lumea revine. Recuperarea crește încrederea și trebuie să eșuezi în primul rând pentru a face acest lucru.
 • Ieși din zona ta de confort pentru a te ajuta să înveți din experiențe și să devii mai încrezător.

Te-a ajutat acest articol?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *