Cum să îi cultivi copilului dragostea pentru lectură

Cum să îi cultivi copilului dragostea pentru lectură

Scris de: admin

Fiecare părinte probabil că își dorește ca lectura să fie una dintre ocupațiile preferate ale copilului său. Trebuie să recunoaștem că, odată cu evoluția tehnologică și apariția multiplelor device-uri inteligente de informare, educare și entertainment, această dorință a devenit din ce în ce mai greu de satisfăcut. Chiar și așa, dacă ții cont de câteva recomandări și sfaturi, vei putea reuși să-i cultivi copilului tău dragostea pentru lectură încă de la o vârstă fragedă.

E limpede că varietatea mare de cărți pentru copii de astăzi este un avantaj, fiind un ajutor suplimentar în obținerea rezultatului dorit. Cele mai populare la ora actuală sunt volumele de cărți ilustrate pentru copii. Iată, așadar, care sunt aspectele de care trebuie să ții cont pentru a-l face pe copilul tău să îndrăgească lectura și să citească cât mai multe cărți pentru copii.

Explorați acest articol

Partea

1

Primii pași

1 Citește-i cu voce tare și expresiv

Chiar dacă știe să citească singur, atunci când tu te implici activ îi oferi încredere și sprijin și îl faci să fie curios să descopere mai mult prin intermediul lecturii.  Fii alături de el și citește-i cu voce tare o carte. Tonul vocii susține firul narativ al unei povești la fel de mult ca și imaginile. Asigură-te că adaugi inflexiune vocii și interpretezi cu voci diferite personajele. Totodată. ar trebui să citești rar ca să aibă posibilitatea să proceseze povestea prin propriul filtru de gândire. Inflexiunile vocii pot atrage atenția unui copil plictisit sau distras.

2 Ai multă răbdare

Pentru un copil poate fi puțin mai dificil să înceapă să iubească lectura dacă nu a luat contact cu ea până la o anumită vârstă și nu i s-a citit prea des. Copiii au nevoie de timp pentru a-și dezvolta interesul pentru cărți. Pentru început, poți citi povesti scurte și cu ilustrații ademenitoare.

3 Alege o carte interesantă

Urmărește ceea ce îi place copilului tău și asigură-te că personajele din carte sunt potrivite vârstei lui și că poate rezona cu povestea aleasă. Obiectivul principal este de a alege cărți despre lucrurile pe care îl interesează și pasionează pe copil, cum ar fi de exemplu, animalele sau spațiul cosmic. Cărțile care tind să aibă succes la copii includ cele cu imagini viu colorate, luminoase, pline de viață, cu personaje amuzante sau familiare și cu comploturi previzibile.

4 Fii un model pentru copilul tău

Părinții sunt cele mai bune modele de urmat de către copii. Dacă cel mic te vede pe tine adesea cu cartea în mână, la fel va dori să facă și el. Puteți, de asemenea, să vă alocați timp pentru lectură în fiecare seară, de exemplu, și să faceți din aceasta un obicei frumos și sănătos în familie.

Dragostea pentru cărți se sădește în copilărie, însă obiceiul trebuie cultivat pentru a se menține și la vârsta adolescenței și apoi la maturitate. Cărțile trebuie să fie o prezență constantă în viețile celor mici, care vor ajunge să le îndrăgească dacă le vor asocia cu momente plăcute sau distractive. Să le citim copiilor înainte de culcare, în weekend sau de câte ori avem timp liber poate fi un ritual părinte-copil care are rolul, pe lângă păstrarea unei legături puternice între părinte și copil, de a cultiva dragostea pentru lectură încă de la vârste fragede.

Te-a ajutat acest articol?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *