Cum să îți speli mâinile

Cum să îți speli mâinile

Scris de: Ivan Andrei

Practicile bune de spălare a mâinilor sunt esențiale pentru a te proteja pe tine și pe ceilalți oameni de germenii, substanțele chimice și murdăria care se pot acumula pe mâini pe parcursul zilei. Există câteva situații în care spălarea mâinilor este necesară, dar este posibil să folosești dezinfectantul dacă mâinile nu sunt vizibil murdare. În orice caz, este important să practicați tehnica adecvată pentru a vă face mâinile cât mai curate.

Metoda

1

Spală-te pe mâini cu săpun și apă

1 Spală-te pe mâini când sunt murdare

Te poți spăla pe mâini de fiecare dată când crezi că ar putea fi murdare, dar există anumite situații în care spălarea mâinilor este esențială. Unele situații în care ar trebui să te speli cu siguranță pe mâini includ:

 • Înainte și după îngrijirea unei răni.
 • Înainte și după pregătirea sau consumul de mâncare.
 • După utilizarea băii.
 • După tuse, strănut sau după ce îți suflii nasul.
 • După ce scoți sau duci gunoiul.
 • După schimbarea unui scutec.
 • După ce ai pus mâna pe un animal.
 • Înainte de a introduce sau scoate lentilele de contact.

2 Udă-ți mâinile cu apă caldă sau rece

Pornește robinetul și ține-ți mâinile sub fluxul de apă pentru a le uda. Asigură-te că răspândești săpun pe toată suprafața mâinilor.

Dacă departamentul IT nu configurează computerul de lucru pentru tine, tehnicienii îți pot oferi instrucțiuni.

Apelează sau trimite un e-mail către “help desk” dacă ai probleme cu instalarea sau configurația.

3 Aplică suficient săpun pentru a acoperi mâinile

Aplică o cantitate de săpun de dimensiunea unei monede. Apoi începe să îți freci mâinile împreună pentru rula săpunul până când se uniformizeaza pe întreg suprafața mâinilor.

4 Spală și zonele dintre degete

Pune o mână una peste alta, astfel încât ambele palme să fie în jos. Pune degetele din mâna superioară între cele de pe mâna de jos. Mișcă-ți mâinile în sus și în jos pe lungimea degetelor pentru a le freca. Apoi împletește-ți degetele cu palmele împreună și repetă procesul.

5 Ține degetul mare și rotește cealaltă mână în jurul lui

Lipește degetul mare stâng și înfășurează-ți mâna dreaptă în jurul său. Întoarce-ți mâna dreaptă în sus și în jos pentru a-ți freca degetul mare și întinde săpunul peste tot.

6 Freacă-ți palmele cu vârfurile degetelor

Ține mâna stângă deschisă, astfel încât palma să fie orientată în sus. Folosește vârful degetelor de la mâna dreaptă pentru a freca palma stângă.

Acest lucru ajută săpunul să patrunda sub unghii, astfel încât să cureți și acea zonă.

7 Clătește-ți bine mâinile

După ce ai terminat de spălat mâinile, îndepărtează tot săpunul de pe mâini până când nu veți mai vedea nici o urma de sapun.

8 Uscă-ți mâinile cu un prosop curat

Ia un prosop curat și uscat și șterge-ți mâinile cu el. Dacă poți, folosește un prosop de unică folosință, astfel încât să ai mai puține șanse să răspândești germeni. Asigură-te că te ștergi de cât mai multă apă, până când mâinile tale sunt complet uscate.

Dacă trebuie să folosești un aparat de uscare a mainilor, asigură-te că îți miști mâinile sub aerul cald pana cand vor fi uscate complet.

9 Folosește un prosop pentru a opri robinetul

Dacă apa nu se oprește automat, atunci rotește robinetul cu prosopul pentru a-l opri. În acest fel, nu îți vei contamina mâinile. Aruncă prosopul dacă este de unică folosință.

Poți utiliza, de asemenea, cotul pentru a opri robinetul dacă un prosop nu este disponibil. Dacă utilizezi prosoape de mână reutilizabile, spală-le cel puțin o dată pe săptămână, astfel încât germenii să nu se acumuleze.

Metoda

2

Folosește dezinfectant de mână

1 Decide dacă dezinfectantul de mână este potrivit

Există câteva situații în care poți utiliza produse de igienizare pe bază de alcool, în loc să folosești săpun și apă pentru a te spăla pe mâini. Cu toate acestea, poate dorești să dedici un moment pentru a evalua situația. Unele lucruri pe care ar trebui să le iei în considerare:

 • Indiferent dacă mâinile tale sunt vizibil murdare sau nu. Dacă puteți vedea murdăria de pe mâini, atunci utilizați săpun și apă pentru a le curăța.
 • Ce ai pe mâini. Dezinfectantul de mână pe bază de alcool nu va elimina toți germenii de pe mâini și nu va elimina anumite substanțe, cum ar fi pesticidele și metalele grele. În aceste situații, optează pentru săpun și apă.
 • Disponibilitatea apei. Dacă nu ai apă curentă, atunci folosește produse de igienizare pe bază de alcool, deoarece este mai bine decât să îți lași mâinile murdare. Cu toate acestea, dacă ai acces la săpun și apă curentă, spală-ți mâinile în schimb.

2 Aplică in palmă o cantitate de dezinfectant de dimensiunea unei monede

Alege un dezinfectant care să aibă cel puțin 60% alcool, astfel încât să fie mai eficient pentru a ucide bacteriile.

Poți utiliza, de asemenea, șervețele cu alcool.

3 Freacă mâinile împreună până când se evaporă dezinfectantul

Freacă mâinile împreună aproximativ 20 de secunde ca și cum te-ai spăla pe mâini. Freacă și între degete, freacă și palmele cu vârful degetelor pentru a ajunge sub unghii. Continuă să miști mâinile până când se simt uscate.

Te-a ajutat acest articol?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *