Cum să măsori dezvoltarea personală

Cum să măsori dezvoltarea personală

Scris de: Nedelcu Adina

Când încerci să te dezvolți din punct de vedere personal, este firesc să vrei să urmărești progresul. Deoarece obiectivele și valorile personale ale fiecăruia sunt diferite, este important să stabilești mai întâi ce măsori și la ce lucrezi. Evaluează zonele vieții tale în care ai vrea să dezvolți și să te perfecționezi, apoi stabilește-ți obiective specifice care să te ajute să obții o creștere în acele zone. Pe măsură ce lucrezi pentru a îți atinge obiectivele, urmărește în mod regulat pentru a evalua în ce stadiu ești.

Partea

1

Setarea obiectivelor personale de dezvoltare

1. Întocmește o listă cu valorile personale

Înainte să începi să lucrezi asupra dezvoltării tale sau chiar să-ți stabilești obiective, reflectă asupra a ceea ce este cel mai important pentru tine. Acest lucru te va ajuta să determini zonele specifice în care doriți să te dezvolți. Notează-ți orice crezi că este important pentru tine în calitate de individ.

 • De exemplu, lista ta ar putea include lucruri precum construirea unei familii, urmărirea carierei de vis sau ajutorarea persoanelor aflate în nevoie.
 • Pentru a te ajuta să îți identifici valorile, încercă să consulți o listă de valori de bază și să te gândești la cele care ți se aplică cel mai mult. De exemplu, poți începe cu o listă ca cea de aici: https://www.cmu.edu/career/documents/my-career-path-activities/values-exercise.pdf.
 • Scrie definiții scurte, simple și clare pentru acele 5 valori primare și decide ce înseamnă cu adevărat acea valoare pentru tine și de ce este importantă. Apoi, gândește-te cum poți cultiva în mod constant fiecare valoare.
 • De asemenea, te poți gândi la persoanele pe care le admiri și să identifici care dintre calitățile lor sunt cele mai importante pentru tine. De exemplu, poate apreciezi vitejia mamei și doriți să dezvolți această calitate la tine.

2 Determină ce dorești să schimbi

După ce ți-ai dat seama ce este important pentru tine în viață, gândește-te la domeniile unde dorești să aduci îmbunătățiri. Ia-ți timp pentru a reflecta sincer la  ceea ce ți se pare nesatisfăcător.

 • De exemplu, dacă una dintre valorile tale majore este protejarea mediului, gândește-te la ceea ce faci pentru a face diferența. Reciclezi? Ești implicat în programe de servicii comunitare concentrate asupra mediului? Ce crezi că ai mai putea face?
 • Pe măsură ce te gândești la lucrurile pe care dorești să le schimbi sau să le îmbunătățești, scrie-le.
 • Sfat: S-ar putea să îți fie de folos să discuți cu un prieten sau persoana iubită în care ai încredere și să faci un brainstorming despre punctele tale forte, punctele slabe și prioritățile pe care le ai.

3 Identifică tot ceea ce te împiedică să faci schimbările pe care ți le dorești

După ce ai identificat zonele în care dorești să crești și să te schimbi, încercă să determini ce a împiedicat această creștere. Uneori, există circumstanțe inevitabile care te îngreunează să lucrezi pentru a-ți atinge obiectivele, dar în alte cazuri pot fi schimbări pe care le poți face, pentru a ușura creșterea.

 • De exemplu, poate dorești să îți îmbunătățești abilitățile pentru pictură, dar ai fost prea ocupat. Uită-te la programul tău și examinează dacă există alte obligații sau activități pe care le poți elimina sau pune care le poți amâna deocamdată.
 • Uneori tot ce trebuie să faci este să-ți reglezi gândirea. De exemplu, poate că nu ai lucrat la obiectivul de a scrie o carte pentru că nu crezi că o poți face. Întrebă-te: „Este realist? Există vreun motiv pentru care nu pot scrie o carte? ”

4 Stabilește-ți câteva obiective SMART

Când te-ai decis asupra unor domenii de creștere personală pe care să te concentrezi, este timpul să îți stabilești câteva obiective. Pentru a te împiedica să te aglomerezi, respectectă regula obiectivelor specifice, măsurabile, realizabile, relevante și ancorate în timp (SMART). Alegeți 1-2 domenii specifice din viața ta pe care dorești să le îmbunătățești simultan.

 • De exemplu, dacă ai un obiectiv de viață important de a deveni arheolog, poți începe prin a stabili un obiectiv SMART de a aplica la 5 universități care oferă programe de arheologie în anul următor.
 • Obiectivele tale nu trebuie să fie imense sau dramatice. Poți stabili, de asemenea, obiective mici, simple, cum ar fi obținerea obiceiului de a merge pe jos timp de 15 minute pe zi.

5 Prioritizează-ți obiectivele pentru a te ajuta să păstrezi calea spre dezvoltare

Când stabilești obiective pentru creșterea personală, poți începe să te simți copleșiți dacă încerci să abordezi prea multe simultan. Ia-ți ceva timp să te gândești la ce obiective sunt cele mai importante pentru tine, astfel încât să poți să dedici cel mai mult timp și energie acestora.

 • De exemplu, dacă evoluția profesională este principala ta prioritate acum, concentrează-te pe obiective care te vor ajuta, precum actualizarea CV-ului sau mersul la interviuri. După ce ai îndeplinit unele dintre aceste obiective, te poți concentra pe obiective din alte domenii, cum ar fi creativitatea sau fitnessul.
 • Ia în considerare și care sunt obiectivele cele mai urgente. Dacă ai o problemă cu gestionarea banilor și asta te împiedică să atingi alte obiective, cum ar fi să calătorești sau să îți pornești propria afacere, începe să lucrezi la abilitățile financiare.

Partea

2

Lucrează permanent pentru atingerea obiectivelor

1 Împarte obiectivele în pași ușor de realizat

 • Chiar și un obiectiv SMART poate părea mare și de neatins dacă încerci să le realizezi pe toate deodată. Uită-te la fiecare obiectiv pe care încerci să-l atingi și la modul în care îl poți descompune în bucăți de dimensiuni mici.
 • De exemplu, dacă ai stabilit un obiectiv de a putea parcurge 2 km în 10 minute până la sfârșitul verii, poți începe să alergi timp de 30 de minute de 2 ori pe săptămână pentru a îți construi rezistența. În continuare, poți începe să mărești treptat viteza cu fiecare alergare.
 • Dacă ai un scop de a scrie un roman, poți începe prin a seta un mini-obiectiv de a completa un contur. După ce ai făcut asta, setează un obiectiv de a scrie pentru o anumită perioadă de timp (de exemplu, o oră) în fiecare zi.
 • Obiectivele pe termen scurt ar trebui să fie clar conectate la imaginea mai mare a ceea ce dorești în cele din urmă în viață, astfel încât să nu fii distras sau nemotivat atunci când apar provocări.

2 Păstrează un jurnal pentru a urmări progresul

Urmărirea progresului este în cele din urmă cel mai bun mod de a-ți măsura creșterea. Pe măsură ce lucrezi la fiecare obiectiv, scrie-ți fiecare pas pe care îl termini, indiferent cât de mic. Acest lucru te va ajuta să vizualizezi progresul pe care îl faci așa cum se întâmplă.

 • Păstrează o listă „de făcut”, precum și o listă „gata” pentru a te ajuta să îți menții cursul spre atingerea obiectivelor.
 • Folosește-ți jurnalul pentru a scrie despre cum te simți în timp ce lucrezi pentru atingerea obiectivelor tale. Înregistrează-ți speranțele, temerile și emoțiile legate de creșterea ta. Acest lucru te poate ajuta să depășești frustrările și să îți clarifici sentimentele cu privire la călătoria personală de creștere.
 • Poți utiliza un jurnal tradițional sau poți găsi un jurnal special conceput pentru a te ajuta să îți urmărești obiectivele.

3 Încercă o aplicație pentru a îți menține progresul

Aplicațiile de setare și urmărire a obiectivelor pot furniza mementouri și te pot ajuta să îți măsori progresul. Caută o aplicație care îți permite să creezi un program clar pentru îndeplinirea obiectivelor. Pe lângă faptul că te ajută să îți gestionezi timpul, poți utiliza, de asemenea, multe dintre aceste aplicații pentru a înregistra orice progres pe care l-ai făcut.

 • Unele aplicații, cum ar fi Habitify, au o structură asemănătoare jocului, cu recompense încorporate și stimulente pentru a te ajuta să îți menții progresul.
 • Aplicațiile populare de setare și urmărire a obiectivelor includ HabitBull, Time Planner și Coach.me.

4 Recompensează-te pentru realizările tale

Sărbătorirea succeselor te va ajuta să îți recunoști progresul, precum și să îți oferi un stimulent pentru a continua să lucrezi la obiectivele personale de creștere. Felicită-te chiar pentru și pentru pașii mici și răsplătește-te cu ceva special atunci când faci pași mari.

 • De exemplu, dacă lucrezi la îmbunătățirea obiceiurilor de studiu, te putea răsplăti pentru 30 de minute de studiu, urmărind un videoclip amuzant.
 • După promovarea un examen important, poți ieși la cină cu câțiva prieteni pentru a sărbători.

5 Fii pregătit pentru întârzieri

Când lucrezi la dezvoltarea în orice domeniu, întârzierile și devierile trebuie să se întâmple. Când apar, nu uita că acesta este o parte normală și inevitabilă a progresului. Când te abați de la cursul stabilit, ia-ți puțin timp pentru a te odihni și a reflecta dacă este necesar, apoi încercă din nou.

 • Dacă te descurajezi, s-ar putea să-ți fie de ajutor să îți analizezi progresul general. De exemplu, dacă lucrezi la un obiectiv de fitness, consultă jurnalul pentru a vedea cât de departe ai ajuns de când ați început.

Partea

3

Evaluarea progresului

1 Consultă periodic lista de obiective și valori

Pe măsură ce lucrezi la creșterea personală, ia-ți ocazional timp pentru a îți analiza obiectivele și pentru a vedea dacă încă se aliniază valorilor tale personale. Este posibil să descoperi că, cu timpul, nevoile și prioritățile se schimbă. Dacă nu ești mulțumit de obiectivele actuale pentru care lucrezi, ia în considerare revizuirea acestora.

 • Gândește-te la toate categoriile importante din viața ta și la ceea ce funcționează bine. Continuă să îmbunătățești ceea ce funcționează deja și să te lămurești cum poți continua să iei măsuri asupra lucrurilor pe care dorești să le schimbi.
 • De exemplu, poate ai început cu un obiectiv de a începe o familie, dar acum te simți mai concentrat pe a îți dezvolta cariera.
 • Reamintește-ți că este bine să te răzgândești și să îți ajustezi prioritățile. Dacă nu ești mulțumit de direcția pe care ai luat-o, este în regulă să încerci ceva nou.

2 Verifică progresul pe care l-ai realizat cu privire la obiectivele specifice

Pe măsură ce lucrezi pentru obiectivele individuale, consultă periodic cât ai realizat. Gândește-te dacă ești mulțumit de cât de departe ai ajuns și evaluează dacă te afli unde dorieșt în acest moment al procesului.

 • Dacă nu ești mulțumit de locul în care te afli cu un anumit obiectiv, întrebă-te de ce. Există ceva ce poți face diferit? Ai nevoie să îți ajustezi obiectivul pentru a-l face mai specific sau mai realist?
 • Nu te concentra doar asupra progreselor sau a nereușitelor cele mai recente. Încercă să privești imaginea cea mai mare atunci când evaluezi munca pe un obiectiv.

3 Acolo unde poți utilizează cifre pentru a-ți măsura progresul

Nu toate tipurile de creștere personală pot fi măsurate în numere. Cu toate acestea, dacă poți păstra statistici cu privire la progresul tău, aceasta este o modalitate excelentă de a evalua modul în care evoluezi. Alegeți 1 sau 2 valori clare și simple care te pot ajuta să vizualizezi cu ușurință evoluția în timp.

 • De exemplu, dacă lucrezi pentru a fi mai activ fizic, utilizează un pedometru în fiecare zi. Scrie câți pași faci în fiecare zi și crează un grafic care arată modul în care nivelul de activitate se schimbă în timp.
 • Dacă încerci să devii mai stabil din punct de vedere financiar, poți urmări creșterea păstrând o înregistrare a veniturilor comparativ cu cheltuielile în timp.

4 Fă o listă cu domeniile unde trebuie sa mai aduci îmbunătățiri

După ce lucrezi la creșterea personală de ceva vreme, reevaluează zonele în care încă mai vezi nevoia de schimbare sau creștere. Reține că unele dintre acestea s-au putut schimba de la prima pornire în călătoria de creștere. Dacă este necesar, setează unele obiective noi sau ajustează abordarea la obiectivele actuale.

 • De exemplu, poate ai făcut progrese majore spre a deveni independent din punct de vedere financiar, dar simți că încă nu ai mare grijă de sănătatea ta. Aceasta ar putea însemna că este un moment bun pentru a stabili unele noi obiective de îngrijire de sine.

5 Obțineți o perspectivă exterioară, dacă este posibil

Unele tipuri de creștere personală sunt mai ușoare decât altele și pot fi măsurate obiectiv. Dacă ai dificultăți în a îți identifica propriile puncte forte, punctele slabe și orice progres ai făcut, discută cu un prieten de încredere sau cu persoana iubită. Aceștia pot fi capabili să ofere informații despre procesul de creștere pe care nu îl poți vedea.

 • Dacă poți, implică pe cineva în care ai încredere în procesul personal de creștere. Spune-le ce încerci să realizezi și întrebă dacă te pot susține și te pot ajuta să te responsabilizezi. Oferă-te să faci același lucru pentru ei.

Te-a ajutat acest articol?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *