Cum sa proiectezi și să construiești casa visurilor tale

Cum sa proiectezi și să construiești casa visurilor tale

Scris de: admin

Proiectarea și construcția propriei case se dovedește a fi o experiență plina de satisfacții, care îți permite un control creativ asupra locației și designului casei în care visezi sa locuiești. Deși este posibil să-ți „desenezi” propriul proiect de casa, cel mai bine ar fi să încredințezi această sarcină importanta unei companii de proiectare și construcție în care ai deplina încredere.

Un arhitect îți va transpune unul dintre proiectele de case preferate în ceva real, toate acestea cu minim efort și maxim confort. Tot el îți va propune mai multe modele de case pe proiecte deja existente sau te va încuraja și susține, în cazul în care iți dorești, elaborarea unui proiect de casa unic. Toate acestea pentru ca visul tău să devina realitate!

Pentru început este foarte important să formezi un buget pe care ești dispus să-l investești și să treci la următoarele etape implicate în construcție. Ce ar trebui să faci de fapt?

Partea

1

Găsirea unei firme care se ocupă cu proiectarea și construcția casei

1 Planifică cum a-i vrea să arate viitoarea ta casa

Dacă dorești să deții controlul absolut asupra fiecărei părți a designului casei tale, este nevoie să planifici un plan al casei chiar dacă nu ai experiență în domeniu. Există diverse resurse online pe care le poți utiliza pentru aceasta.

2 Contactează o companie de proiectare

Cel mai potrivit este sa alegi o companie cu experiență care să îți proiecteze și construiască casa. Un arhitect iscusit va incorpora propria viziune și experiențele anterioare cu propriile tale preferințe și le va conduce spre un final mult așteptat. Relația cu arhitectul ar trebui să semene mai degrabă cu o colaborare prietenoasa decât cu predarea controlului asupra proiectului.

Planifică să petreci ceva timp pentru ca totul să iasă ca la carte. În primul rând, se va crea un design schematic, care este o schiță bruta a locului în care va începe construcția. Apoi, se vor discuta detalii mai specifice și poate chiar un proces de revizuire dacă dorești să faci anumite modificări la orice etapa a proiectării. Încearcă să obții oferte de la constructori după finalizarea planurilor. Arhitectul va face planificările, dar trebuie să găsești și pe cineva care sa construiască casa propriu zisă. Ideal ar fi ca proiectantul și constructorul să facă parte din aceeași echipa a unei companii de renume. După cum am și spus, în multe scenarii arhitecții lucrează îndeaproape cu constructorii. În asa fel te vei asigura încă o data de finalul rapid și calitativ al muncii depuse.

Partea

2

Proiectarea propriu-zisă

1 Stabilește locația casei

Este posibil să deții deja un lot de locuințe sau o bucată de teren într-o zona rurala, pe care intenționezi să-ți construiești casa. Locația casei va avea, de fapt, un efect semnificativ asupra designului. Colaborează cu un arhitect – sau adaptează-ți propriul plan de amenajare. Ar trebui să iei în considerare:

  • Cum sa fie amplasata casa pentru cele mai bune vederi din dormitor, camera de zi și veranda;
  • Unde sa fie amplasata casa, astfel încât sa nu fie umbrită de măreția munților sau coroanele copacilor din apropiere;
  • Cum să maximizezi lumina soarelui care intră în casă pentru o iluminare de zi cât mai de durata.

2 Planifică bugetul

Discută și prezintă obiectivele financiare arhitectului tău și cere-i ajutorul pentru stabilirea unui buget pentru fiecare fază de proiectare și construire a casei. Arhitectul te poate sfătui cu privire la ce materiale de construcție și stiluri de case se vor potrivi cel mai bine obiectivelor tale arhitecturale și financiare.

3 Adaptează nevoile tuturor membrilor familiei

Calculează câți membri ai familiei vor locui în aceasta casă și câte camere va trebui să le desemnezi ca dormitoare, camere pentru joacă și zone de atelier și depozitare. Acest lucru va influența direct dimensiunea casei tale, dimensiunea spațiilor de locuit și numărul de dormitoare și bai pe care le vei planifica. Nu uita să transmiți toate aceste informații extrem de utile arhitectului tau.

4 Fii asistentul arhitectului tău pe toată perioada procesului de proiectare

Când vrei să iți planifici propria casa, este cazul sa ai o abordare practică și să comunici arhitectului ceea ce îți dorești cu privire la formă și dimensiunea casei. Dacă ai în vedere un stil arhitectural specific sau dorești o estetică generală pentru anumite camere, comunică neapărat și acest lucru arhitectului tau.

O modalitate excelenta de a-ți ajuta arhitectul în procesul de proiectare este de a-i arăta design-uri de amenajări ale camerelor care îți plac și cele care nu. Este posibil să nu cunoști vocabularul specific al arhitecturii, dar oferind atât exemple pozitive, cât și negative, îl vei ajuta pe arhitect să îți proiecteze casa așa cum îți dorești cu adevarat.

Partea 3

Construcția casei

1 Cercetează și obține documentația necesară planificării și construcției

Aici e momentul sa contactezi instantele specifice și să obții toate actele necesare pentru construcția unei case de locuit. Totodată vei avea nevoie de permise pentru a construi orice structură cu instalații sanitare, conectivitate electrică, încălzire și aer condiționat. Un inspector al județului sau al orașului îți va examina planul de construcție și îți va elibera autorizații după aprobarea planului de construcție. Pentru obținerea autorizației vei avea nevoie de:

  • Certificatul de urbanism
  • Proiectul tehnic al construcției
  • Avize și acorduri de amplasament

În cazul în care inspectorul județean nu aproba planul de construcție, va trebui să revizuiești planul de construcție conform instrucțiunilor inspectorului și să soliciți încă o dată actele necesare pentru demararea construcției. Firmele de proiecte de case cu experiență se pot ocupa de toate aceste aspecte.

2 Verifică rețeaua de drumuri ale zonei respective

Toate casele trebuie să poată fi accesate pe drumuri cunoscute. Dacă locul pentru construcție este depărtat de rețeaua de drumuri locale, va trebui să ceri să ți se asigure un drum pentru a fi accesata de vehicule de urgență și de livrare a corespondentei. Accesul rutier nu ar trebui să fie o problema dacă construiești într-un lot suburban sau urban.

3 Planifică amenajarea conductelor de apă, canalizare și electricitate

Toate aceste aspecte aparent simple îți pot da mari bătăi de cap așa că discută și planifică cu arhitectul tău în detalii unde va fi amplasată cea mai apropiata sursă de apă, vei avea canalizare și electricitate în toată casa sau pot apărea careva probleme. Pentru confortul tău și al familiei tale fiecare dintre aceste aspecte contează extrem de mult.

Fundația solidă este temelia de bază al tuturor lucrărilor de construcție. Odată ce fundația este gata, construiește întâi pereții exteriori, acoperișul și apoi treci la interior. Această ordine le va permite muncitorilor să continue construcția chiar dacă vremea este rece sau schimbătoare.

Este foarte important să-ți planifici cu mare grijă bugetul. Calculele realiste și stabilirea a tot ceea ce ai nevoie te va scuti de griji ulterioare și îți va oferi confortul mult dorit pentru casa visurilor tale.

Te-a ajutat acest articol?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *