Cum să te decizi asupra carierei pe care o urmezi

Cum să te decizi asupra carierei pe care o urmezi

Scris de: Bunea Camelia

Indiferent dacă ți-ai terminat studiile și ești gata să începi o carieră sau lucrezi într-un anumit domeniu de ceva vreme și dorești să încerci ceva nou, decizia asupra unei cariere pe care să o urmezi poate părea copleșitoare. Cu toate acestea, cu puțină auto-explorare și câteva cercetări, poți alege cu ușurință o carieră care te va face să te simți împlinit.

Partea

1

Evaluează-ți abilitățile și interesele

1 Fă o listă cu toate abilitățile și punctele tale forte

Ia-ți ceva timp pentru a te gândi cu adevărat la lucrurile la care te pricepi. Ia în considerare lucruri precum abilitățile fizice, sarcinile practice și munca creativă. Poate că ești un artist grozav, poate că-ți place să lucrezi cu cifrele, un excelent vânzător sau un fotbalist vedetă. În mod alternativ, s-ar putea să ai o cunoaștere aprofundată a evenimentelor istorice, să gestionezi timpul eficient, să o orientare în spațiu foarte bună, să te descurci foarte bine atunci când vorbești în fața oamenilor sau să ai o pasiune nativă pentru tehnologie. Enumeră fiecare abilitate și punct forte care îți trec prin minte.

  • Dacă îți este dificil să determini abilitățile sau punctele forte, cere prietenilor, familiei și colegilor părerile lor.

2 Explorează-ți interesele și pasiunile

Acum, gândește-te la ceea ce îți place să faci, care poate să nu fie aceleași lucruri la care te pricepi și să le adaugi pe listă. De exemplu, s-ar putea să te bucuri de petrecerea timpului în natură, de a participa la petreceri, de a studia alte culturi, de a crea avioane model, sau de a călători în întreaga lume. Sau, poate îți place să citești, să ascultați muzică, să înoți, să desfășori experimente științifice, să te joci cu animale, să gătești, să mergi cu motocicleta, să faci voluntariat, să pescuiești sau să sculptezi.

  • Pentru a avea un job care să te facă să te simți împlinit, alege ceva care îți place și la care te pricepi.

3 Încearcă să realizezi pentru ce ai dori să fii recunoscut atunci când te vei pensiona

Privește către viitor și gândește-te care ți-ar plăcea să fie job-ul vieții tale. E în regulă dacă nu știi imediat, petrece ceva timp gândindu-te. Poate că dorești să construiești un imperiu, să faci o diferență în viața copiilor, să creezi o nouă tehnologie, să dezvolți practici durabile de viață sau să aduci bucurie oamenilor în vârstă. Determinarea scopului pentru care dorești să fii recunoscut te va ajuta să determini carieră să urmezi.

  • Gândește-te cum te va afecta locul de muncă odată cu înaintarea în vârstă. De exemplu, dacă locul de muncă necesită o muncă fizică intensă, poate fi dificil de susținut atunci când îmbătrânești.

4 Concentrează-te pe propriile aspirații, mai degrabă decât pe așteptările societății

Este normal să simți presiune din partea membrilor familiei, prietenilor, profesorilor și a societății pentru a urma o anumită cale. Și în timp ce faci acest lucru ce i-ar putea face fericiți, probabil că tu nu vei fi fericit. Renunță la așteptările altor oameni față de tine și gândește-te la ceea ce vrei să faci cu adevărat. Alegerea unei cariere ar trebui să fie o decizie personală bazată pe o cunoașterea aprofundată a propriilor puncte forte, slăbiciuni, interese și valori.

  • De exemplu, dacă tatăl tău se așteaptă să preiei firma de avocatură a familiei, dar mai degrabă îți surâde ideea de a fi profesor decât avocat, urmează-ți inima. Deși la început poate va fi supărat, văzând că faci ceva ce îți place, îl va ajuta să vadă că o carieră în avocatura nu ar fi fost alegerea potrivită pentru tine.

5 Pregătește-te și susține un test de aptitudini pentru a te decide asupra carierei

Există zeci de teste de aptitudini pentru carieră pe care le poți susține online, care pun o serie de întrebări formulate pentru a afla ce fel de job ți s-ar potrivi cel mai bine. Aceste teste analizează punctele forte, punctele slabe, interesele și personalitatea pentru a te ajuta să îți restrângi alegerea în carieră. Efectuează o căutare pe Internet pentru „teste de aptitudine pentru carieră” și susține mai multe astfel încât să poți compara rezultatele.

Partea

2

Limitează-ți opțiunile

1 Gândește-te la domenii de lucru pe scară largă

Un domeniu de lucru este mult mai mult decât un singur loc de muncă – este un domeniu în care poți opta pentru mai multe meserii! După ce ai o idee despre domeniul pe care vrei să-l urmezi, ia în considerare toate opțiunile din acel domeniu. De exemplu, dacă dorești să lucrezi în domeniul medical, poți fi asistent medical sau medic, dar poți programa, de asemenea, consultul pentru pacienți, să lucrezi în facturare medicală sau să gestionezi cabinetul unui medic.

  • Sau, dacă studiezi dreptul, este posibil să dorești să fii avocat pentru o firmă de avocatură mare sau o organizație non-profit, sau chiar să scrii manuale de conformitate corporativă.

2 Cercetează responsabilitățile mai multor locuri de muncă în domeniu

Cu toate că în teorie pot suna uimitor, este important să știi exact în ce te bagi. Află responsabilitățile de zi cu zi pentru mai multe locuri de muncă din domeniul preferat pentru a te ajuta să îți restrângi opțiunile. Gândește-te dacă poți completa sarcinile cu plăcere sau dacă munca pare copleșitoare sau aliniată greșit cu viziunea ta despre o nouă carieră.

  • De exemplu, s-ar putea să iubești animalele, dar te simți inconfortabil atunci când vezi sânge sau ace, să devii un tehnician veterinar este posibil să nu fie potrivit pentru tine.

3 Potrivește-ți punctele forte și calitățile personale cu posibilele locuri de muncă

Este important să alegi o carieră care să se potrivească temperamentului și personalității tale. Gândește-te dacă îți place să interacționezi cu alte persoane și dacă lucrezi mai bine singur sau în echipă. De asemenea, ia în considerare dacă ești un lider bun sau iei decizii rapid sau îți place să planifici lucrurile. De asemenea, ar trebui să te gândești cât de bine gestionezi timpul, dacă ești atent la detalii sau te concentrezi asupra imaginii mari și dacă îți place să vii cu idei noi.

  • De exemplu, dacă dorești să lucrați cu tehnologia, dar nu îți place să fii în preajma altor persoane sau să interacțonezi cu străini, poți alege să lucrezi în dezvoltare, mai degrabă decât în marketing.

4 Ia în considerare munca neconvențională sau desfășurarea mai multor activități în același domeniu

Mai multe competențe se pot traduce în mai multe domenii sau oportunități. Ia în considerare dacă educația sau experiența îți vor permite să lucrezi într-un domeniu conex. De exemplu, mulți profesori au o înțelegere completă a limbii engleze și, prin urmare sunt translatori sau editori excelenți.

  • În mod alternativ, dacă iubești sportul, poate te-ai descurca bine ca antrenor, manager sau crainic.

5 Înscrie-te la un stagiu de internship sau volutariat pentru a vedea dacă domeniul ales este potrivit

Una dintre cele mai bune metode de a afla dacă un loc de muncă este potrivit pentru tine este să lucrezi de fapt! Prin înscrierea la un stagiu de internship sau voluntariat, vei vedea cum este experiența de zi cu zi într-un anumit domeniu. Vei crea, de asemenea, conexiuni și vei întâlni alte persoane din industrie. Caută online pentru a găsi stagii internship sau voluntariat în domeniul în care dorești să lucrezi.

  • Apelează la persoanele apropiate și vezi dacă ai prieteni sau rude care lucrează în domeniu. Este posibil să te ajute să găsești un internship, o oportunitate de voluntariat.

6 Încercă să eviți luarea unei decizii pe baza salariului pe care îl vei câștiga

Deși dorești să ai un viitor financiar asigurat, venitul preconizat nu ar trebui să fie singurul factor determinant în decizia ta. Simte-te liber să cercetezi veniturile potențiale pentru o varietate de locuri de muncă, dar vizează să alegi locul de muncă cel mai potrivit pentru tine, mai degrabă decât să îl alegi pe cel unde vei câștiga mai mulți bani. Acest lucru va duce la o carieră satisfăcătoare.

Partea

3

Cum să faci următorii pași

1 Află de ce calificări ai nevoie pentru domeniul ales

Vorbește cu oamenii care lucrează în industrie pentru a afla ce tipuri de calificări au. De asemenea, face o cercetare asupra cerințelor minime pentru tipurile de locuri de muncă pe care speri să le ocupi. După ce știi ce este necesar, poți începe să studiezi pentru a deveni calificat pentru noua  carieră

De exemplu, dacă dorești să lucrezi ca asistent medical înregistrat, va trebui mergi la cursuri, să faci practică într-o clinică și să iei examenul de calificare.

2 Continuă-ți studiile, dacă este necesar

Multe poziții pot necesită o anumită certificare, licență sau tip de studii absolvite. Dacă îți dorești un loc de muncă, dar nu îndeplinești cerințele, ia măsuri pentru a deveni calificat. Efectuează o căutare online a cursurilor, care te vor ajuta să atingi aceste obiective. Poți chiar să lucrezi cu jumătate de normă în timp urmezi cursurile seara, dacă este necesar.

3 Aplică pentru locurile de muncă care consideri că ți se potrivesc

După ce ai identificat locurile de muncă care te interesează, aplică pentru fiecare poziție și trimite un CV care detaliază educația, experiența și abilitățile relevante. Include o scrisoare de intenție personalizată care explică de ce te interesează poziția și cum vei adăuga un plus echipei sau companiei. Asigură-te că toate documentele sunt îngrijite, curate și fără erori.

4 Asigură-te că valorile oricărei companii potențiale se aliniează cu valorile tale

Te vei simți împlinit de cariera pe care o alegi, dacă valorile companiei le oglindesc pe ale tale. Gândește-te ce tipuri de lucruri sunt cu adevărat importante pentru tine și pentru ce tipuri de lucruri ai fi dispus să faci compromisuri. Poate dorești să lucrezi într-o companie care promovează un stil de viață sănătos, care dezvoltă produse de calitate sau care ajută oamenii care au nevoie.

  • De exemplu, dacă ești vegan, deoarece crezi că consumul de carne nu este benefic, ar fi mai bine obții o slujbă ca contabil pentru o companie de îmbrăcăminte decât pentru o măcelărie.

Te-a ajutat acest articol?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *