Cum să te pregatesti pentru Coronavirus

Cum să te pregatesti pentru Coronavirus

Scris de: Matei Alexandru

Probabil că nu vei putea scăpa de știrile despre coronavirus (COVID-19) și informațiile de la știri pot provoca îngrijorări. Deoarece virusul este confirmat în mai multe locuri de pe glob, s-ar putea să te întrebi ce se va întâmpla când vine vorba de comunitatea sau orașul tau. Deși o pandemie este înfricoșătoare, încearcă să iți amintești că probabil nu trebuie să iți faci griji pentru coronavirus dacă zona ta nu are cazuri confirmate. Cu toate acestea, Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC – din engleză) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă tuturor să ia măsuri de bază pentru a se pregăti pentru coronavirus, astfel încât mai puține persoane să se îmbolnăvească.

Metoda

1

Împiedicarea răspândirii virusului

1 Spală-ți mâinile timp de 20 de secunde cu apă și săpun

Este atât de simplu, dar spălarea mâinilor este cea mai bună metodă de a te proteja. Udă-ți mâinile cu apă, apoi aplică săpun. Freacă-ți mâinile una de cealaltă timp de 20 de secunde, apoi clătește săpunul cu apă.

Dezinfectanții pe bază de alcool pot ajuta la prevenirea virusului. Folosește dezinfectant pe lângă spălarea mâinilor, nu ca înlocuitor.

2 Ține-ți mâinile departe de ochi, nas și gură

În mod obișnuit, coronavirusul te infectează atunci când inhalezi picături de la strănutul sau tusea unei persoane infectate sau dacă îți atingi fața cu picături de pe mâini. Nu-ți atinge fața decât dacă te-ai spălat bine pe mâini. În caz contrar, poți introduce în mod accidental germeni în corpul tău.

Utilizează șervetele pentru a-ți șterge nasul sau când tușești, dacă este posibil.

3 Evită să dai mâna cu alte persoane, indiferent dacă par bolnave sau nu

Din păcate, persoanele infectate cu coronavirus pot răspândi boala chiar dacă nu prezintă simptome. Pentru a fi în siguranță, nu strânge mâna nimănui până nu se va termina amenințarea coronavirusului. În schimb, refuză politicos o strângere de mână și explică încercarea de a preveni coronavirusul.

Ai putea spune: „Ma bucur sa te cunosc. În mod normal, ți-aș strânge mâna, dar iți recomand să eviți strângerile de mână până când trece această perioadă cu coronavirus. “

4 Distanțează-te de persoanele care tușesc si strănută

Deși probabil că nu au coronavirus, cel mai bine este pastrezi o distanță de siguranță dacă observi pe cineva care prezintă simptome ale unei infecții respiratorii.

Dacă vorbești cu persoana respectivă, scuză-te amabil. Ai putea spune: „Tocmai mi-am dat seama că tușești. Sper să te simți mai bine în curând, dar mă voi îndepărta puțin, astfel încât să nu inspir din greșeală germeni. ”

Sfat: Deși coronavirusul este originar din China, acesta nu este conectat la populația asiatică. Din păcate, se pare că persoanele de origine asiatică se confruntă cu profilări rasiale dăunătoare și comportament agresiv din partea celorlalți. Virusul s-a răspândit în întreaga lume și oricine îl poate prinde sau transmite, așa că tratați-i pe toți cu bunătate și corectitudine.

5 Dezinfectați suprafețele înainte de a le atinge, atât în public, cât și acasă

CDC recomandă să iți păstrezi locuința, spațiul de lucru și zonele publice cât mai curate posibil. Pulverizează dezinfectant pe suprafețe dure sau șterge-le cu o soluție sanitară.

 • De exemplu, pulverizează cu soluția pe care o ai peste contoare, balustrade și clanțele ușilor. În mod alternativ, folosește șervețele dezinfectate pentru a curăța aceste suprafețe.
 • Dacă preferi curățătorii naturali, oțetul alb poate fi o opțiune excelentă.

6 Poartă o mască de față numai dacă medicul iți recomandă sau dacă ești bolnav

În timp ce unii oameni poartă măști pentru a preveni coronavirusul, CDC spune că acest lucru nu este necesar. Nu iți fă griji cu privire la purtarea unei măști pentru față, decât dacă medicul iți spune să faci acest lucru. Dacă ești bolnav, masca îți va prinde tusea și va strânge picăturile, astfel încât să nu poată infecta alte persoane.

Nu trebuie să cumperi măști chirurgicale „doar în caz”. De fapt, făcând acest lucru se vor epuiza măștile, împiedicându-i pe cei care au cu adevărat nevoie de ele sa le obțină.

Sfat: măștile chirurgicale pe care le puteți cumpăra de la magazin nu oferă nici o protecție suplimentară împotriva coronavirusului COVID-19. Doar măștile N95 bine montate oferă protecție împotriva virusului, iar acestea sunt în cantități reduse. Este esențial ca măștile N95 să fie rezervate profesioniștilor medicali care tratează pacienții cu coronavirus.

Metoda

2

Pregateste-ti casa pentru o urgenta

1 Umpleți cămara și congelatorul cu mâncare pentru 2-4 săptămâni

Va trebui să rămâi acasă dacă te îmbolnăvești sau dacă comunitatea ta are un focar de coronavirus. Mersul la magazinul alimentar sau comandarea mâncării va fi imposibilă. Pregătește-te acum cumpărând alimente suplimentare neperisabile și păstrează-le în cămară. În plus, fă-ți un stoc în congelator cu perisabile pe care le poți dezgheța după cum va fi necesar.

 • Cumpără alimente suplimentare precum conserve, ton și produse ambalate care au o durată lungă de valabilitate.
 • Colectează alimente congelate, dar congelează și carne, pâine și alte perisabile care pot fi decongelate.
 • Dacă bei lapte, laptele praf poate fi păstrat în cămară

Știai că…? Dacă în comunitatea ta există un focar de coronavirus, CDC recomandă tuturor să stea acasă și să evite să fie în preajma altor persoane. Asta se numește distanțare socială, care ajută la prevenirea răspândirii bolilor.

2 Cumpără articole esențiale precum hârtie igienică, săpun și detergent

Este posibil să fie nevoie să rămâi acasă timp de 2 săptămâni dacă cineva din gospodăria ta este bolnav sau chiar mai mult dacă comunitatea ta are un focar. În cazul în care se întâmplă acest lucru, cumpără articole de uz casnic pe care le utilizezi în mod regulat, astfel încât să nu rămâi fără. Iată câteva articole pe care ar fi bine să le ai in casă:

 • Șervețele de nas
 • Șervețele de bucătărie
 • Detergent de vase
 • Săpun de mână
 • Hârtie igienica
 • Detergent de rufe
 • Produse de curățat
 • Tampoane sau tampoane sanitare
 • Articole de toaletă
 • Scutece
 • Accesorii pentru animale

Sfat: Evită supraaglomerarea materialelor. Ai nevoie doar de aproximativ 2 săptămâni. Nu uita, vrei ca membrii comunității tale să aibă, de asemenea, suficiente resurse.

3 Obține tratamente utilizate în mod obișnuit pentru o infecție respiratorie

Deși nu există tratament pentru virus în sine, puteți trata simptomele tipice ale unei infecții respiratorii. Cumpără un pachet de decongestionante, acetaminofen (Tylenol) și medicamente inflamatorii nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul (Advil, Motrin) sau naproxenul (Aleve), în cazul în care te îmbolnăvești. Ai putea cumpăra, de asemenea, picături de tuse sau medicamente pentru tuse pentru a ajuta la controlul tusei.

Dacă ai o gospodărie mare, poate dorești să cumperi pachete suplimentare cu medicamente în cazul în care mai multe persoane se îmbolnăvesc. Întreabă medicul câte pachete iți recomandă să cumperi.

4 Asigură-te că ai cel puțin 30 de zile de aprovizionare cu medicamentele pe care le iei acum

Dacă iei medicamente zilnic, discută cu medicul și cu farmacistul despre păstrarea medicamentelor suplimentare. Este posibil să nu poți cumpăra mai multe medicamente dacă comunitatea ta are un focar sau dacă te îmbolnăvești.

Este posibil să fie nevoie să vă faci un drum la farmacie la 1-2 săptămână pentru a obține medicamentele rețetei. Astfel vei avea provizii pe 30 de zile.

Discută opțiunile cu medicul și farmacistul pentru a afla ce iți recomandă pentru nevoile tale.

Metoda

3

Planificarea inchiderilor scolilor si a locului de munca

1 Planifică îngrijirea copilului în cazul în care școlile și centrele de zi trebuie să se închidă

Dacă coronavirus ajunge în comunitatea ta, este probabil ca școlile și centrele de zi să se închidă sau să înceapă demiterea anticipată. Acest lucru poate fi foarte stresant dacă ești un părinte care lucrează, pentru că va trebui să găsești pe cineva care sa îngrijească copiii. Găsește o soluție pentru îngrijirea copilului. Încercă să faci aranjamentele în avans pentru a fi pregătit.

De exemplu, ai putea întreba o rudă dacă poate îngriji copiii dacă școlile se vor închide. În mod alternativ, s-ar putea să vorbești cu șeful tău despre munca de acasă sau luarea concediului, dacă se întâmplă acest lucru.

2 Vorbește cu șeful tău despre posibile opțiuni de lucru de acasă

Deși nu trebuie să iți faceți griji, este posibil să nu poți merge la serviciu dacă există un focar de coronavirus în comunitatea ta. Întreprinderile și alte organizații se vor opri, astfel încât virusul să nu se mai răspândească. Pentru a te ajuta să te pregătești pentru acest lucru, întreabă-ți șeful dacă ai putea lucra de la distanță în caz de focar. Discută sarcinile pe care le poți îndeplini, modul în care vei fi responsabil și orele de lucru.

Ai putea spune: „Am văzut că CDC ar putea recomanda lucrătorilor să rămână acasă dacă există un focar de coronavirus aici. Dacă se întâmplă asta, sper să pot lucra de la distanță. Putem discuta despre asta?”

Munca de acasă nu va fi o opțiune pentru toată lumea. Cu toate astea, este bine să fii pregătit pentru această alternativă dacă poți face unele sau toate sarcinile de serviciu acasă.

3 Cercetează centrele de ajutor din zona ta dacă ești în pericol de a pierde din venituri

S-ar putea să iți faci griji cu privire la modul în care iți veți susține familia dacă nu poți lucra de acasă. Din fericire, există organizații care te pot ajuta. Creează o listă de locuri de unde poți primi ajutor în comunitatea ta.

Organizațiile locale religioase s-ar putea să ofere, de asemenea, ajutor persoanelor nevoiașe.

Încearcă să nu iți faci griji. Toată lumea trece prin această experiență împreună, iar comunitatea va veni probabil in ajutor pentru cei care au nevoie.

Metoda

4

Ramai informat si calm

1 Verifică actualizările coronavirusului zilnic

CDC și OMS lansează actualizări în fiecare zi și este important să rămâi informat, astfel încât să te poți proteja. Cu toate acestea, nu lăsa temerile legate de coronavirus să iți ocupe mintea. Citește știrile o dată pe zi, în loc să cauți constant actualizări.

Poți verifica actualizările live ale OMS aici: https://experience.arcgis.com/experience/685d0ace521648f8a5beeeee1b9125cd

Amintește-ți, probabil că nu trebuie să iți faci griji pentru virus, așa că încearcă tot posibilul să rămâi calm.

Sfat: Deoarece oamenii se tem, dezinformarea se răspândește pe internet. Pentru a evita panica inutilă, citește știrile din surse de încredere. În plus, verifică orice citești sau auzi căutând sau întrebând de sursa informației.

2 Creează un plan familial pentru situația unui focar de coronavirus, astfel încât să te simți calm si pregătit

S-ar putea să îți faci griji că familia ta se va îmbolnăvi. În plus, este posibil să ai copii care au întrebări despre virus. Pentru a te ajuta să te simți pregătit și cu totul sub control, fă o întâlnire de familie pentru a discuta planurile tale în cazul în care virusul se răspândește. Iată câteva lucruri pe care le-ai putea discuta:

 • Asigură fiecare membru al familiei că vor fi suficiente alimente și consumabile.
 • Discută ideile tale pentru a petrece timp acasă în timpul unui focar.
 • Desemnează o cameră din casă în cazul în care cineva este bolnav.

3 Fă alegeri de viață sănătoase a-ți impulsiona sistemul imunitar

Coronavirusul nu este tratat cu medicamente, deci un sistem imunitar puternic este cea mai bună apărare a ta. Din fericire, îți poți consolida sistemul imunitar trăind un stil de viață sănătos. Vorbește cu medicul pentru a afla recomandări pentru nevoile tale unice. Poți încerca următoarele:

 • Mănâncă legume proaspete sau fructe la fiecare masă.
 • Exerciții fizice timp de 30 minute, 5 zile pe săptămână.
 • Ia un supliment de multivitamin dacă medicul tău spune că este în regulă.
 • Dormi 7-9 ore în fiecare noapte.
 • Redu stresul.
 • Renunță la fumat.

4 Sună-ți medicul dacă ești îngrijorat că ai simptome

Deși probabil că nu vei avea coronavirus, este important să vă iei în serios simptomele. Dacă ai simptome precum febră, tuse și dificultăți respiratorii, contactează medicul pentru a afla dacă ai coronavirus. Între timp, rămâi acasă pentru a limita răspândirea germenilor.

Nu te duce la clinică fără să anunți mai întâi personalul dacă crezi că ai coronavirus. Probabil că te vor ține izolat de ceilalți pacienți într-o cameră de unul singur. În mod alternativ, aceștia iți pot recomanda să rămâi acasă sau să stai în mașină.

5 Verifică avertismentele de călătorie înainte de a face o călătorie

În prezent, CDC recomandă evitarea tuturor călătoriilor neesențiale în China, Iran, Italia, Coreea de Sud și cea mai mare parte a Europei. Vârstnicii, cei cu afecțiuni de sănătate existente sau cu imunodeficiență ar trebui să evite toate călătoriile neesențiale pentru a reduce riscul de infecție. Acestea nu sunt singurele țări cu transmitere susținută a virusului, așa că, dacă călătorești, verifică avertismentele de călătorie pentru țările specifice în care călătorești și evaluează riscul.

Dacă ești îngrijorat, este posibil să iți poți anula călătoria și să primești o parte sau chiar toți banii înapoi. Consultă compania unde ai făcut rezervări pentru a vedea ce opțiuni ai.

Te-a ajutat acest articol?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *