Cum sa Te Protejezi de Coronavirus COVID-19 (2020)

Cum sa Te Protejezi de Coronavirus COVID-19 (2020)

Scris de: Matei Alexandru

Cu focare recente ale unei noi tulpini de coronavirus (SARS-CoV-2 / COVID-19, numită anterior 2019-nCoV) raportate la nivel global, este posibil să fii îngrijorat de această boală. Coronavirusul iți poate pune viața în pericol, provoacă afecțiuni precum răceala comună, MERS, SARS și alte afecțiuni respiratorii. În timp ce coronavirusul poate fi grav, luarea de măsuri preventive te poate ajuta să te protejezi în public, acasă sau în timp ce îngrijești o persoană bolnavă. Dacă bănuiești că ai virusul, contactează imediat un medic.

Metoda

1

Protejeaza-te împotriva coronavirusului

1 Spală-te pe mâini cu apă și săpun pentru a reduce riscul de infecție

Cel mai bun mod de a preveni coronavirusul este să te speli pe mâini cât mai des. Freacă-ti mâinile cu săpun timp de 20-30 de secunde.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă nu numai să freci palmele intre ele, ci sa te asiguri că fiecare suprafață este curată, precum spațiul dintre degete. Folosește un prosop de hârtie cu care îți uști mâinile, sau pentru a opri robinetul.
Spală-te întotdeauna pe mâini înainte de a mânca sau bea ceva. Cu toate acestea, cel mai bine este să te speli pe mâini oricând te afli în public sau după ce te afli în jurul unei persoane pe care o bănuiești că ar putea fi bolnavă.

Dacă nu te poți spăla pe mâini, folosește un produs de dezinfectare pentru mâini care conține alcool 60-95%. Procentele de alcool mai mari de 95% sunt mai puțin eficiente.

2 Ține-ți mâinile departe de ochi, nas și gură

Poți intra în contact cu coronavirusul de pe o suprafață cum ar fi un mâner sau un blat. Când se întâmplă acest lucru, germenii pot zăbovi pe mâini, astfel încât te poți infecta cu ușurință dacă îți atingi fața cu mâinile murdare. Evită să îți atingi ochii, nasul și gura fără sa te speli pe mâini înainte.

3 Stai departe de persoanele care tușesc sau strănută

Deoarece coronavirusul este o infecție respiratorie, tusea și strănutul sunt simptome comune. În plus, tusea și strănutul eliberează virusul în aer. Păstrează-ți distanța de persoanele care par să aibă simptome ale unei infecții respiratorii.

Dacă situația îți permite, cere persoanei să păstreze o distanță față de tine. Ai putea spune: „Am observat că tușești. Sper să te simți mai bine în curând, dar te rog să păstrezi puțină distanță, pentru a nu mă îmbolnăvi.”

Dacă știi că cineva a fost în preajma oamenilor bolnavi, este bine să te distanțezi și de ei.

4 Nu strânge mâna cu oamenii, indiferent dacă au simptome sau nu

Din păcate, persoanele infectate cu coronavirus pot răspândi boala chiar dacă nu prezintă simptome. Pentru a te proteja, limitează-ți contactul cu ceilalți. Refuză amabil să strângi mâna cuiva până când amenințarea coronavirusului s-a încheiat.

Ai putea spune: „Mă bucur să te cunosc! În mod normal, ți-aș strânge mâna, dar CDC recomandă limitarea contactului personal în aceste momente pentru a preveni răspândirea coronavirusului.”

5 Dezinfectează zilnic suprafețele atinse frecvent folosind un produs care omoară virușii

Din păcate, coronavirusul poate zăbovi pe suprafețe, cum ar fi clante, blaturi și robinete. Utilizează un dezinfectant spray sau șervețele dezinfectante pentru a curăța zilnic aceste suprafețe. Asigură-te că suprafața rămâne umedă aproximativ 10 minute, astfel încât moară virusul. Acest lucru limitează riscul ca virusul să rămână pe suprafețele cu care intrii în contact.

În casă, dezinfectează mânerele ușilor, blaturile de bucătărie, contoarele de baie și robinetele.

La locul de muncă, suprafețele curate pe care oamenii tind să le atingă, cum ar fi pernele, balustradele scărilor și mesele.

De asemenea, poți face dezinfectant acasă amestecând 1 cană (240 ml) de înălbitor cu 4 L de apă caldă.

6 Încearcă să nu îți faci prea multe griji dacă nu ești cu adevarat în pericol

Multe mituri despre coronavirus s-au răspândit pe social media, provocând uneori teamă inutilă. Obține informații despre coronavirus de la o sursă de încredere precum Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC) sau Organizația Mondială a Sănătății (OMS). În plus, este util să verifici sursele înainte de a lua orice decizie.

Deși această nouă tulpină de coronavirus este originară din China, nu este legată de oamenii asiatici. Nu trata pe cineva diferit și nu te distanța de cineva pentru simplul motiv ca sunt asiatici. Tratează toată lumea cu amabilitate și reține-ți că oricine se poate infecta.

Conform OMS, nu te poți infecta cu coronavirus prin produse originare din China sau prin posta / curier.

OMS de asemenea neagă faptul că există alimente specifice care previn coronavirusul.

Metoda

2

Îngrijirea unei persoane bolnave

1 Poartă echipament de protecție de unică folosință în timp ce oferi îngrijire

Pune-ți mănuși de unică folosință și o mască de față înainte de a îngriji un bolnav. Când părăsești camera, scoate-ți echipamentul de protecție și aruncă-l într-o pungă de gunoi din plastic. Nu reutiliza hainele de protecție, deoarece este posibil să intri în contact cu virusul.

2 Nu împărtăși obiectele de uz casnic cu o persoană infectată

Coronavirusul poate zăbovi pe elemente precum căni, farfurii, ustensile și prosoape. Utilizează obiecte separate pentru fiecare membru al gospodăriei, dacă cineva este bolnav. În caz contrar, s-ar putea să răspândești accidental infecția.
Siguranța pe primul loc! Când ai îndoieli, spală obiectul înainte de a-l folosi.

3 Spală toate rufele la cald pentru a le dezinfecta

Îmbrăcămintea, lenjeria de pat și prosoapele pot conține coronavirus, de aceea este important să le speli bine. Setează mașina de spălat pe cea mai înalta temperatură și măsoară cantitatea recomandată de detergent. Apoi, spală rufele pe setarea optimă, în funcție de modelul mașinii.

4 Deschideți o fereastră pentru a aerisi camera dacă vremea permite

Întrucât coronavirusul este transmis în aer, ai un risc mai mare de infecție dacă împarți un spațiu cu o persoană bolnavă. Aerisirea încăperii poate ajuta la eliminarea aerului, ceea ce va reduce riscul de a contracta virusul. Deschide o fereastră sau pornește un aparat de aer condiționat.

Metoda

3

Evitarea transmiterii de la animale

1 Gătește bine carnea și ouăle pentru a reduce riscul de infecție

Coronavirus se poate transmite de la animale la oameni, astfel încât este important să gătești produsele animale pentru a omorî orice germeni. Urmează instrucțiunile pentru tipul de carne sau ouă pe care le gătești și verifică temperatura alimentelor folosind un termometru alimentar înainte de a mânca. Încălzește-ți alimentele la următoarele temperaturi:

 • Puiul și curcanul ar trebui să fie la 74 ° C.
 • Carnea de vită sau carnea de porc la 63 ° C
 • Încălzește carnea măcinată la 71 ° C
 • Ouăle trebuie să atingă 71 ° C

2 Limitează contactul cu animalele vii pentru a reduce riscul de transmitere

Nu risca să te joci cu un animal care ar putea fi bolnav. Evită joaca cu animalele vii dacă nu lucrezi cu animale sau dacă nu ai în grijă animale de companie. Dacă trebuie să interacționezi cu un alt animal decât animalul tău de companie, atingeți-l cât mai puțin posibil.

Animalele de fermă și liliecii au o probabilitate crescută de a purta virusul.

3 Spală-ți mâinile imediat după ce ai atins animale

Nu dorești ca germenii de la animale să rămână pe pielea ta. Udă-ți mâinile și folosește săpun. Lasă-ți săpunul pe mâini timp de 20-30 de secunde, înainte să îl clătești . Sterge-ți mâinile cu un prosop curat și uscat.

Dacă interacționezi cu mai multe animale, spală-ți mâinile după fiecare atingere a unui animal (dacă este infectat). În acest fel nu vei infecta accidental celelalte animale.

Metoda

4

Tratarea unei posibile infecții

1 Ia legătura cu medicul tau dacă bănuiești că ai coronavirus

Dacă ai simptome ale unei infecții respiratorii și ai călătorit în China, Coreea de Sud, Italia, Iran, Europa, sau o altă zonă cu transmitere susținută a virusului (sau dacă ai intrat în contact cu cineva care are infecția) este posibil să ai și tu coronavirus. Sună-ți medicul pentru a informa despre simptomele pe care le ai și întreabă-l dacă trebuie să faci un test. Este posibil ca medicul să solicite să te prezinți pentru testare în laborator, dar îți poate recomanda și să stai acasă pentru a evita răspândirea infecției. Urmărește următoarele simptome ale COVID-19:

 • Febră
 • Tuse
 • Respirație scurtă

Sfat: Dacă mergi la cabinetul medicului tău, asigură-te că porți o mască pentru a preveni răspândirea infecției.

2 Rămâi acasă dacă ai simptome ale unei infecții respiratorii

Nu părăsi casa dacă ești bolnav. S-ar putea să fii contagios și nu dorești să răspândești virusul nimănui altcuiva. Odihnește-te și acordă timp corpului tău pentru a se recupera. Dacă simți că trebuie să te adresezi unui medic, apelează înainte pentru ca biroul să se pregătească să te primească și să ia măsuri pentru a preveni expunerea la ceilalți.

Dacă mergi la medic, poartă o mască de unică folosință. Acest lucru va preveni răspândirea germenilor.

COVID-19 se caracterizează prin febră, tuse și dificultăți ale respirației. Cu toate acestea, curgerea nasului și durerea în gât nu sunt indicatori ai acestei tulpini de coronavirus. Dacă ai aceste simptome, este posibil să ai un alt tip de boală respiratorie, cum ar fi răceala comună.

3 Solicită imediat asistență medicală dacă prezinți simptome severe

Dacă ai oricare dintre următoarele semne de avertizare de urgență, consultă de îndată asistență medicală:

 • Dificultate de respirație
 • Durere persistentă sau presiune în piept
 • Buze sau față albastre
 • Această listă nu este completă. Consultă cu un furnizor medical pentru orice alte simptome.

4 Acoperă-ți gura și nasul când strănuți sau tușești

Probabil că vei tuși și vei strănuta mult dacă ai coronavirus sau o altă infecție respiratorie. Protejează-i pe ceilalți de germenii tai prin acoperirea gurii cu un șervețel sau cu cotul (nu cu mâinile). Acest lucru va împiedica germenii tăi să fie răspândiți în aer.

Te-a ajutat acest articol?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *