Metode eficiente de a pune captăt manipulării

Metode eficiente de a pune captăt manipulării

Scris de: Nedelcu Adina

Manipularea nu este niciodată un lucru pozitiv, mai ales dacă o confrunți pe parcursul unei relații toxice, dacă vine din partea unui partener de afacerii sau din partea unei rude.

În esență tacticile manipulative te pot face să te îndoiești de gândurile și sentimentele tale. Aceste trucuri psihologice pot părea dificil de identificat la început, dar sunt de fapt destul de ușor de observat odată ce știi ce să cauți. Apoi, poți aborda problemele direct și poți pune o anumită distanță între  și persoana care încearcă să te manipuleze.

Partea

1

Confruntă persoanele care încearcă să te manipuleze

1 Vorbește sincer despre ce simți și vezi cum reacționează persoana respectivă

Fă prima mișcare și anunță partenerul că te-ai simțit rănit acțiunile și cuvintele pe care le-a folosit asupra ta. Așteaptă și urmărește reacția pe care o are și răspunsul pe care-l oferă – dacă pare cu adevărat că regretă și îi pare rău, atunci este posibil să fi fost victima unei comunicări greșite și nu a manipulării. Dacă persoana încearcă să-ți răsucească sentimentele sau să manipuleze conversația, atunci îți poți da seama de ce tip de persoană este.

 • De exemplu, poți spune ceva de genul: „Simt că îmi ignori sentimentele ori de câte ori avem o conversație. Nu mă simt niciodată auzit când vorbesc cu tine. ” Dacă persoana încearcă să respingă acuzațiile, poți să știi sigur că încearcă să te manipuleze.
 • Un răspuns toxic ar putea fi ceva de genul: „Cum ar trebui să știu cum te simți?” sau „Ești mereu într-o stare de spirit proastă”.
 • Este important să te obișnuiești să îți exprimi sincer sentimentele. Comunicarea sănătoasă este probabil cel mai important aspect al construirii și menținerii unor relații sănătoase.

2 Arată-le că ți-ai dat seama ca încearcă să te manipuleze

Manipularea poate implica foarte mult limbaj toxic, amenințător, pe care manipulatorul se așteaptă să îl accepți. Încercă să scoți în evidență tacticile de manipulare, astfel încât persoana care încearcă să te manipuleze să se simtă stresată. Pune întrebări care pun într-adevăr limbajul lor manipulator la microscop, astfel încât să fie obligați să își asume responsabilitatea pentru acțiunile lor.

 • De exemplu, poți spune ceva de genul „Am un cuvânt de spus în această decizie?” sau „Îmi ceri permisiunea sau doar îmi spui?”

3 Folosește pauze lungi în conversație pentru ca cealaltă persoană să conștientizeze cuvintele pe care le-a folosit împotriva ta

Nu te teme de momente de tăcere ciudată în cadrul conversației. În schimb, folosește aceste momente în avantajul tău. Dacă cealaltă persoană încearcă să te manipuleze verbal, oprește-te din discuție și lasă cealaltă persoană să realizeze ce a zis. Poți fi capabil să le expui manipularea.

 • De exemplu, dacă cealaltă persoană face un comentariu de genul „Ești atât de prost” sau „Ești excesiv de emoțional”, pur și simplu rămâi tăcut. Acest lucru poate crea suficient disconfort pentru ca cealaltă persoană să recunoască faptul că ceea ce a spus a fost greșit.

4 Imită limbajul corpului pe care îl folosește interlocutorul pentru a discuta de pe aceeași poziție

 

Urmărește postura pe care o are interlocutorul și ce fel de limbaj corporal folosește. Un mic truc pe care îl poți încerca este „oglindirea” acelei persoane, care te poate ajuta să te simți mai confortabil într-o situație potențial toxică.

 • De exemplu, dacă cealaltă persoană stă în picioare dreaptă cu brațele încrucișate, procedează și tu la fel.
 • Nu exagera – nu le imita fiecare mișcare. Scopul este de a arăta că ești la același nivel cu cealaltă persoană.
 • Poate fi ușor să te simți supus și să nu te afli pe aceeași treaptă atunci când cealaltă persoană este mai înaltă decât tine. Îndreptă-ți spatele și încercă să stai într-o poziție mai înaltă, ceea ce poate îndepărta avantajul psihologic al interlocutorului.

Partea

2

Ai grijă de sănătatea ta mintală

1 Stai departe de persoanele manipulatoare

Din păcate, conversațiile nu pot rezolva întotdeauna totul. Îndepărtează-te de  persoana în cauză dacă este în mod constant manipulatoare și încearcă să îi răspunzi cu aceeași monedă. Nu vorbi și nu petrece timp cu această persoană, cu excepția cazului în care ai cu adevărat nevoie.

 • Poți spune: „Nu apreciez felul în care îmi vorbești și respingi sentimentele mele. Dacă nu vei respecta modul cum mă simt, atunci voi părăsi această conversație. “
 • Încheierea oricărei relații este incomodă, dar uneori necesară. După ce ai identificat că o relație este toxică, de obicei este mai bine să o închei.

2 Construiește un plan de acțiune pentru a scăpa de manipulare

Manipularea este foarte dificil de tratat, chiar și după ce ți-ai impus punctul de vedere. Încercă să te îndepărtezi de manipulator încetul cu încetul, fie că renunți la relație, fie trasezi limite mai clare. Elimină încet influența acelei persoane din viața ta, astfel încât să te poți simți mai fericit și mai în control.

 • De exemplu, dacă locuiești cu un părinte care te manipulează constant, ar putea merita să te pui propriul loc.
 • O relație adevărată de iubire, nu implică manipulare.

3 Discută cu un terapeut dacă te afli într-o relație care implică manipularea

Poate fi foarte dificil să gestionezi relațiile manipulative, mai ales cu un partener. Programează o întâlnire cu un terapeut și vezi dacă îți poate oferi tehnici de contracarare a manipulării. Este posibil să ofere o anumită claritate și să te ajute să afli cea mai bună soluție pentru situația ta particulară.

Partea 3

Observarea manipulării

1 Fii atent la oamenii care te fac să îți pui întrebări despre gândurile și sentimentele tale

Mai presus de orice, manipularea implică adesea un mic război psihologic . Descalificarea presupune ca cineva să-ți respingă complet sentimentele, în timp ce gaslighting este când cineva te face pui la îndoială realitatea. Dacă simți că o persoană din viața ta îți face asta, atunci poți să fii un participant fără voia al manipulării.

 • De exemplu, descalificarea sentimentelor s-ar putea transmite prin afirmații precum „Ești atât de sensibil” sau „Ești atât de credul”.
 • Să presupunem că partenerul tău iese singur pentru perioade lungi de timp, și decizi să îl confrunți. Dacă răspunsul lui este unul de genul genul „ești nebun” sau „îți imaginezi lucruri”, atunci cu siguranță te vei enerva.

2 Fii atent la comportamentul agresiv

A face pe cineva să se simtă incomod implică un comportament unde se așteaptă să spui ceva „greșit”, ceva ce va fi folosit împotriva ta ulterior pentru a te ataca. Persecutarea, după cum sugerează cuvântul, implică un atac verbal intens. Dacă te afli în conversații agresive și supărătoare cu o altă persoană, poți fi victima persecuției.

 • De exemplu, cineva cu credințe politice adânc înrădăcinate s-ar putea să aștepte să faci un comentariu care „contrazice” modul lor de a gândi. Va folosi acest comentariu pentru a te face să te simți incomod și pentru a contracara modul tău de gândire.
 • Persecutarea este unul dintre cele mai evidente și mai dureroase metode de manipulare și implică o altă persoană care își dezlănțuie ura și furia asupra ta.

3 Observă metodele subtile de manipulare

Metodele de manipulare nu trebuie să fie întotdeauna agresive – pot fi adesea acte simple, pasive, concepute pentru a te umple de îndoială și nesiguranță. Uitarea presupune ca o persoană să uite ceva important pentru tine, cum ar fi o întâlnire sau un angajament, și apoi să-ți minimizeze reacția. Pretenția implică orice fel de comportament fals cu intenția de a manipula o conversație. Dacă conversațiile cu o altă persoană se simt puțin descurajate sau mai puțin autentice, este posibil să fie implicată această metodă de manipulare.

 • De exemplu, dacă partenerul tău uită de programarea ta la medic, s-ar putea să spună ceva de genul: „A fost chiar atât de important pentru tine?” Acesta este un exemplu clasic folosind metoda de manipulare a uitării.
 • O relație sănătoasă este una în care ambii parteneri au respect unul față de celălalt și de limitele lor. Dacă simțiți că cineva nu îți respectă în mod regulat limitele sau te face să te angajezi în activități sau situații în care nu te simți confortabil, poate ar fi timpul să evaluezi această prietenie.

4 Identifică semnele prin care o persoană se joacă cu frica ta

O persoană ar putea încerce să te manipuleze folosindu-se de sentimentul de frică și folosind această frică pentru a te împinge într-o anumită direcție. Încercă să nu cazi în această capcană – în schimb, fă un pas înapoi și privește imaginea de ansamblu în loc de doar de ceea ce vrea persoana respectivă să vezi. Poate fi ușor să fii controlat și indus în eroare de propria ta teamă de a pierde.

 • De exemplu, cineva ar putea spune ceva de genul: „Aceasta este șansa ta de a face în cele din urmă ceva pentru tine” sau un alt comentariu care sugerează că nu ești curajos.

Te-a ajutat acest articol?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *